IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С контрол на разходите Societe Generale надхвърли оценките за второто тримесечие

Управлението на разходите и силният растеж на подразделението за автомобилен лизинг са компенсирали острия спад на маржовете при търговията на дребно

09:58 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Societe Generale – третата по големина банка във Франция, чиито акции се търгуват на борсата, отчете по-добри от очакваното резултати в четвъртък, след като управлението на разходите и силният растеж на подразделението за автомобилен лизинг са компенсирали острия спад на маржовете при търговията на дребно, съобщава Ройтерс.

SocGen отчете нетна печалба на групата от 900 млн. евро за трите месеца до края на юни, което е над средната оценка на анализатори, събрана от компанията, за 670 млн. евро.

Добрите резултати са подкрепени и от по-ниски от очакваното „разходи за риск“ – парите, заделени за влошаващи се заеми – в размер на 166 млн. евро през второто тримесечие, докато пазарите прогнозираха двойно по-голяма сума – 430 млн. евро.

„Разходите за риск са много ниски, отразявайки качеството на нашето иницииране [на заеми] и кредитното ни портфолио“, казва главният изпълнителен директор Славомир Крупа, който за първи път представи тримесечните резултати в новата си роля.

Банката, която потвърди годишните си прогнози, не споменава дългосрочни цели, докато всички погледни сега са насочени към датата 18 септември, когато Крупа и новият му изпълнителен екип ще представят стратегически план.

Това ще бъде ключов тест за ветерана от компанията, натоварен със задачата да възстанови акциите на банката след години на муден растеж и болезнено излизане от Русия, което направи френския кредитор уязвим от последните банкови сътресения.

Наречена „година на прехода“ от предшественика на Крупа Фредерик Удеа, 2023 г. е белязана от остър спад на търговията на дребно на SocGen във Франция малко след сливането на двете местни мрежи.

Подразделението отчита 14% спад на приходите през второто тримесечие, допринасяйки за по-лоши от очакваното продажби на групата от 6,29 млрд. евро – с 8,9% надолу на годишна база.

Строгите ипотечни правила във Франция, включващи ограничения на лихвите по кредитирането, натежават на маржовете на банките. Лихвите по най-популярните депозити се определят от правителството, което допълнително засяга рентабилността на кредиторите.

Излизането от евтината дългосрочна кредитна програма на Европейската централна банка носи допълнително бреме. Нетната печалба на SocGen за второто тримесечие е намаляла почти наполовина на годишна база.

Опасенията около търговията на дребно допълват забавянето на инвестиционното банкиране през тримесечието, тъй като рентабилният бизнес с търговия е бил засегнат от по-малко волатилната среда.

Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност и валута са потънали с 18,4% през второто тримесечие, а от акции – с 5,8%.

Търговията на дребно извън Франция се представя по-добре, както и подразделението за автомобилен лизинг ALD Automotive, чиито продажби са скочили с над 17% благодарение на придобиването на LeasePlan, което направи листнатата група най-голямата в сферата си в Европа.

SocGen заяви, че стартира програма за обратно изкупуване на акции на стойност 440 млн. евро, обявена по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още