IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шнабел от ЕЦБ: Остава възможността да повишим лихвите отново

Членът на Борда призна, че рисковете от рецесия и нови трудности в предлагането също не са изключени

14:16 | 06.10.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да увеличи разходите по заемите отново след време, ако е необходимо, за да овладее инфлацията, заяви членът на Управителния съвет на регулатора Изабел Шнабел пред Jutarnji list, цитирана от Bloomberg.

„Все още смятам, че има риск инфлацията да се ускори“, е коментирала тя пред хърватския вестник. „Такива рискове трябва да се наблюдават внимателно. Ако те се материализират, в даден момент може да се наложи лихвите да бъдат повишени отново".

Европейската централна банка увеличи лихвите си 10 последователни пъти и сигнализира, че не планира да ги повиши отново на предстоящата си среща на 26 октомври. Някои централни банкери посочиха, че според тях, лихвите вече са достигнали своя връх, а други все още не изключват възможността за нови повишения в бъдеще.

Коментарите на Шнабел показват, че тя остава един от „ястребите“* в Управителния съвет.

„Може да има нови трудности, свързани с предлагането“, е признала тя, според вестника. „Нещо повече, заплатите може да нараснат по-силно от очакваното, което евентуално да бъде съпътствано от по-слаб от прогнозирания ръст на производителността, а фирмите може да не успеят да поемат тези по-високи разходи чрез маржовете си на печалба“.

Тя също така е заявила, че централните банкери на ЕЦБ „не могат да изключат“ възможността за рецесия в еврозоната, въпреки че спадът може да бъде ограничен.

„Няма признаци за дълбок или продължителен спад“, коментира тя. „Една от причините за това е сравнително стабилният пазар на труда и силният ръст на номиналните заплати. Със забавянето на инфлацията реалните доходи също започват да се увеличават, подкрепяйки бъдещия икономическия растеж".

Шнабел засяга и темата за потенциалната корекция на изискванията за минимални резерви на банките, на която и други представители на банката обърнаха внимание. Тя обаче е споделила, че каквото и да се предприеме в тази посока няма да бъде скоро, отбелязвайки, че е необходимо заедно с корекцията да се направи и по-обстоен преглед на механизма на паричната политика, а този анализ може да бъде завършен едва през следващата година.

„Докато не разберем каква роля ще играят изискванията за минимални резерви в тази нова рамка, трябва да сме предпазливи при вземането на каквито и да било решения с голям времеви обхват“, е коментирала тя в интервюто. „Във всеки случай намаляването на излишната ликвидност, чрез редуциране на баланса ни, ще продължи още известно време и в крайна сметка всички наши програми за покупка на ценни книжа ще приключат.“

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
ssakodes
преди 6 месеца
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------ https://mub.me/xalfa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
И сами преценете дали двигателя на икономиката на ЕС (автомобилостроенето) не е силно биван изтласкван от световната сцена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 всички кредитополучатели трябва да са наясно, че в следващите 10-15 години средните лихви по кредити ще са поне 7-8 %. Също трябва да е ясно, че ръста на икономиката на ЕС и съответно заплатите приключи. Предстоят нулеви години за доходите на хората, ако имате възможност да си намалите кредитите се възползвайте. Аз съветвам всеки, който желае да погледне в ютуб какви коли в момента изкарват САЩ, Китай,Япония, Турция, Индия, Иран, Ю. Корея, Виетнам, Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Има ли неразбрали ?Края на ниските лихви и ерата на евтините пари дето наду и цените на имотите ,,на всичко ,и направи така че от въздуха да се генерират кухи бизнеси и какво ли не ,приключи!Следващите 10 години лихвите ще са само по -високи ,а цените на имотите и кредитите ,оценките който всеки си е правил са били при съвсем други очаквания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Ха ха ха ,я обяснете на българските кредитополучатели и купувачи на имоти че нашите банки ,кредитни посредници ,агенцийки за имоти нон стоп ги успиват че лихвите щели леко да се вдигат ,нямало да боли,и с малко ,само че лекинко забравят да им кажат ЧЕ СМЕТКИТЕ СА ПРАВЕНИ ПРИ ДРУГ СЦЕНАРИЙ-Който се пормени ,а именно ,очакванията бяха за това че до тази година ще са повишенията ,а се оказа че ще ги вдигате с още и догодина пак ще са високи ,тоест не се знае къде е края,а у нас ще е майка плаче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още