IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логан от Фед: Финансовите условия вече са затегнати, може би е нужно да останат такива

Според нея при по-високи лихви по дългосрочните кредити няма да е необходимо допълнително затягане

07:45 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скорошното повишаване на доходността по дългосрочните държавни облигации на САЩ и по-затегнатите финансови условия като цяло може да означават, че вече не е толкова наложително Федералният резерв да повишава допълнително лихвите си, коментира гуверньорът на Федералния резерв за Далас Лори Логан в понеделник, пише Ройтерс.

„Очаквам, че ще се е необходимо финансовите условия да останат рестриктивни за по-дълго време, за да се възстанови ценовата стабилност по стабилен и навременен начин“, заяви Логан, която е един от ястребово* настроените централни банкери на Фед, пред Националната асоциация за бизнес икономика. „Продължавам да оценявам рисковете и от двете гледни точки за нашата политика. Според мен високата инфлация остава най-големия риск. Не можем да позволим тя да се забърза отново или да се задържи трайно“, каза тя.

Откакто през юли централната банка на САЩ за последен път повиши основната си лихва до диапазона 5,25-5,50% , доходността по дългосрочните държавни облигации се повиши рязко, правейки заемите по-скъпи и действайки като спирачка за изненадващо силния икономически растеж и ръста на работните места.

Колко още ще трябва да направи Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) на централната банка, според Логан, ще зависи до голяма степен от това каква част от скорошното затягане на финансовите условия се дължи на очакванията за икономиката и каква на компенсациите, които инвеститорите изискват за притежание на по-дългосрочен американски дълг, т.нар. „срочна премия“.

„Ако лихвите по дългосрочните кредити останат високи заради по-високите срочни премии, може да не е необходимо да се повишава лихвата по федералните фондове“, заяви Логан. „Въпреки това, доколкото силата на икономиката стои зад увеличението на дългосрочните лихвени проценти, може да е необходимо комисията по отворения пазар да повиши лихвите си отново“, заяви тя.

По-големите срочни премии играят "значителна роля" за повишаването на дългосрочната доходност, каза Логан, цитирайки резултатите от проучвания, модели и нейната собствена оценка на очакванията на инвеститорите, че Фед ще продължи да допуска свиване на баланса си дори след като започне да намалява лихвите си, за да отрази забавящата се инфлация.

„Очакванията за намаляване на обема на активите на Федералния резерв с течение на времето предполагат, че други инвеститори ще трябва да държат повече дългосрочни ценни книжа, което изглежда е един от многото фактори, допринасящи за по-високите срочни премии", заяви Логан.

Но да се определи каква част от по-високите дългосрочни лихвени проценти се дължи на по-високите срочни премии е сложно, допълни тя.

„Ще наблюдавам внимателно както икономическото, така и финансовото развитие, за да преценя степента на допълнително затягане на политиката, което може да е подходящо за изпълнение на целта на Федералната комисия по отворения пазар на Фед", обобщи Логан.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още