IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка очаквано не промени основните си лихви

По-слабата валута накара регулаторът да отложи разхлабването на паричната си политика

15:05 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай запази основните си лихви по заемите непроменени в петък, отговаряйки на пазарните очаквания, тъй като поредица от икономически данни показа, че икономиката се стабилизира, а по-слабият юан е ограничил допълнителното разхлабване на паричната политика, пише Ройтерс.

Основната лихва по едногодишните заеми остана на ниво от 3,45%, а тази по петгодишните такива също не беше променена от текущите 4,20%.

По-силните от очакваното данни за брутния вътрешен продукт (БВП) и продажбите на дребно през третото тримесечие показаха, че икономическото възстановяване на Китай е започнало да се подобрява и се нуждае от по-малко парична подкрепа.

„Икономическата активност се стабилизира и централните банкери могат да си позволят да изчакат известно време, преди да продължат да разхлабват паричната политика“, коментираха анализатори на TD Securities в бележка.

Мечите настроения по отношение на юана също се разглеждат като фактор срещу допълнителни понижения на лихвите. Китайската валута отслабна с повече от 5% тази година спрямо долара и увеличаването на ликвидността би оказало допълнителен натиск върху юана.

Повечето нови и все още непогасени заеми в Китай са на базата на едногодишната лихва, докато петгодишният лихвен процент оказва влияние върху ипотеките.

В проучване на Ройтерс, проведено сред 29 пазарни анализатори и търговци, почти всички участници са прогнозирали, че централната банка ще остави едногодишната си лихва непроменена, а по отношениен на петгодишния лихвен процент всички са били на същото мнение.

Стабилните нива на лихвите последваха решението на централната банка от понеделник да рефинансира средносрочни заеми, които изтичат скоро, като същевременно запази лихвите по тях непроменени.

Лихвеният процент по средносрочното кредитно улеснение (MLF) е индикатор за едногодишната и петгодишната лихва и пазарите го разглеждат като предвестник на всякакви промени в тях.

Въпреки че лихвите останаха непроменени, Китайската централна банка инжектира най-голямата ликвидност от края на 2020 г. насам в понеделник, за да позволи на банките да отпускат кредити в момент, когато условията за финансиране са затегнати на фона на голямо количество облигации и данъчни плащания, събрани от правителството.

През следващите няколко месеца участниците на пазара не изключват възможността за намаляване на лихвите.

Икономистите от Barclays очакват нови понижение на лихвите с 10 базисни пункта през четвъртото тримесечие и първото тримесечие на следващата година, тъй като рисковете от дефлация остават и условията за вътрешното търсене все още са неблагоприятни.

През август Китай намали едногодишния си лихвен процент по заемите, но изненада пазарите, като остави петгодишната лихва непроменена.

От началото на годината 1-годишните и 5-годишните лихви бяха понижени съответно с 20 базисни пункта и 10 базисни пункта.

В промените на основните лихви участват и 18 определени търговски банки, които всеки месец изпращат предложения за нивата им на централната банка

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още