IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Тренд“: 61% от хората в България използват безкешови методи на плащане

Анкетираните не очакват безкешовото плащане да стане единствен вариант в близко бъдеще

13:20 | 23.10.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В голяма степен страхът на хората определя избора им дали да плащат безкешово, или в брой, каза Евелина Славкова от социологическа агенция „Тренд“ при представянето на данни от представително проучване за нагласите на обществото по темата, проведено между 8 и 16 октомври 2023 г.

61% от респондентите използват безконтактни методи за плащане – дебитна карта, мобилни приложения и др. Хората на възраст над 70 години и хората с по-ниско образование и от по-малки населени места съставляват останалите 39%. Въпреки това 35% от респондентите, използващи безконтактно плащане, предпочитат плащането в брой, сочи проучването, проведено сред 1004 респонденти на възраст над 18 години.

38% от всички анкетирани сочат, че са по-скоро запознати с методите на безкешовото плащане, а 32% посочват, че са напълно запознати.  Хората с висше и средно образование са по-скоро запознати. Само 16% са напълно незапознати с безкешовите плащания и сред тях са представителите с по-ниска степен на образование.

Данните сочат, че едва 13% от хората използват безкешово плащане всеки ден, докато 40% плащат безкешово няколко пъти в седмицата. Няколко пъти в месеца или по-рядко плащат безкешово 32% от респондентите. Като причина за безкешово плащане 52% от респодентите, които предпочитат този метод на разплащане, посочват, че е по-удобно, 27% - че имат достъп до всичките си средства, докато за 10% е по-хигиенично. За 44% от всички респонденти безкешовото плащане крие риск от кражба на средства, като в този процент попадат по-възрастните потребители, докато за 39% то е безопасно. Масовото виждане обаче (52%) е, че безкешовото плащане няма да е единствен вариант на разплащане в близко бъдеще.

Според Славкова една от причините за недоверието към безкешовото плащане са медийните публикации за кражба на средства. Като друга причина тя посочва недоверието на по-възрастното население и дава пример с изплащането на пенсиите, когато дори при получаване на сумата по дебитна карта, повечето хора предпочитат да изтеглят цялата сума наведнъж и да плащат в брой в ежедневието си. Тя отбеляза и че хората в малките населени места и селата няма как да бъдат стимулирани да използват безкешови системи за разплащане, защото там често няма друга възможност освен плащането в брой. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
cyclop
преди 6 месеца
По-важната статистика е, че 100% ползват кешово разплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още