IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Технология на парите“: Ръстът на безкешовите разплащания е най-голямото развитие в сектора

Все по-силно навлизат безконтактното плащане, NFC за мобилни устройства и QR базирани плащания, стана ясно от разговора с Детелина Момчева и Димитър Продански

09:58 | 10.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

InvestorBG · Технология на парите, епизод 5: Иновациите при плащанията и предимствата за потребителите и бизнеса

Ръстът на безкешовите разплащания е безспорно най-голямото развитие в сектора не само в световен мащаб, но и в България, и темповете за възприемането на този метод се увеличават в страната.

Това стана ясно от участието на Детелина Момчева, икономически директор на Settle Bulgaria, и Димитър Продански, член на УС и ръководител на международната експанзия на Дивизия „Дигитални и кредитни карти“ на  Management Financial Group (MFG), в новия епизод на подкаста „Технология на парите“ с Вероника Денизова.

Все по-силно навлизат безконтактното плащане, NFC за мобилни устройства и QR базирани плащания – като тези предлагани от Settle Bulgaria – които позволяват изключителна гъвкавост, стана ясно още от гостуването.

Иновациите са настъпили най-рано в сферата на международните плащания и едва след това при незабавните плащания – които сега настъпват в България – с които в реално време може да преведете средства. Вече навлиза и способа „Buy now, pay later”, предлаган от MFG.

„За 2021г. на всеки осем тегления на пари в брой се падат петнадесет плащания с карта или мобилен портфейл“, каза Момчева.

Особено с настъпването на пандемията процентът на безкешови трансакции значително се увеличи, както показват данните и на Access Finance на MFG, добави Продански.

Дигитализацията на плащанията в бъдеще ще означава виртуални карти и токенизация с включвания на мобилни портфейли. Това ще улеснява потребителите, но и много по-голяма сигурност заради включването на биометрична ауторизация и избягването на споделянето на лични данни с търговците, смята Продански.

При плащания в интернет ще може да се използва генерирането за всяка една отделна транзакция на еднократна карта, която още повече ще възпре изтичането на лични данни и възможността за източване на средства, добави той.

Голямата активност на българските потребители в интернет и насищането с мобилни устройства са част от причините Settle да продължи да се развива на пазара, сподели Момчева. Макар иновациите да навлизат по-рано на големите западни пазари, в България има някои специфични продукта, които предлагат уникални услуги – като плaтформата ePay за комунални плащания, добави Продански.

Търговците също имат интерес към иновациите в картовите плащания като намаляването на техните разходи само ще увеличи въвеждането им в повече региони на страната. „Дигитализацията на плащанията е в полза на абсолютно всеки вид търговец“, смята Продански.

Какви са нагласите на българите за безкешовите плащания? Защо много българи предпочитат наложен платеж? Какви са предимствата на услугите на Settle и какво ново ще предложат те на пазара? Как компаниите ще подобряват сигурността на плащанията? Повече може да чуете в новия епизод на подкаста „Технология на парите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още