IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционното банкиране подкрепи печалбата на Credit Agricole

Банкирането на дребно на френския кредитор също отчита силни резултати

12:17 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Втората по големина френска банка с листнати акции Credit Agricole надви прогнозите за печалбата за третото тримесечие в сряда, подкрепена от силно представяне на инвестиционното си банкиране и банкирането на дребно, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба е скочила с 33% до 1,75 млрд. евро, което е значително над сумата от 1,37 млрд. евро, очаквана от анализатори в анкета на компанията.

Приходите на групата са нараснали с 19% до 6,34 млрд. евро, надвишавайки сумата от 5,99 млрд. евро, очаквана от анализаторите.

Банката отчете по-ниски от прогнозираното провизии в размер на 429 млн. евро, което е подпомогнало печалбата.

Анализаторите в JP Morgan приветстваха „стабилното трето тримесечие“, отбелязвайки по-ниските от очакваното провизии и по-високите приходи на инвестиционното банкиране, особено от капиталовите пазари и услугите с облигации.

Акциите на Credit Agricole поскъпняха с 0,4% сутринта в Париж.

Листнатото дружество на Credit Agricole Group, контролирано от 39 френски взаимоспомагателни банки, заяви, че приходите от отдела за корпоративно и инвестиционно банкиране са нараснали с над 9%, основно в резултат на скок от 25,6% на търговията с инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини.

Представянето на Credit Agricole на този фронт е било по-добро, отколкото на двата основни конкурента – Societe Generale и BNP Paribas, както и на Deutsche Bank и Barclays.

Продажбите на отдела за банкиране на дребно във Франция са нараснали с 0,4%, след като спад на нетните приходи от лихви в резултат на по-високите разходи за депозити отчасти е бил компенсиран от договори за хеджиране срещу рискове, обвързани с лихвените проценти.

Нетните приходи от лихви в Италия – втория по големина пазар на банката, са скочили с 48%, тъй като по-високите лихви по кредитите са били прехвърлени по-бързо на клиентите, отколкото във Франция.

Credit Agricole контролира най-големия фонд мениджър в Европа Amundi и наскоро обяви планове да придобие белгийската компания за управление на благосъстоянието Degroof Petercam.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още