IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоуган от Фед: Трябва да засилим механизмите за ликвидност по време на кризи

Всяка банка трябва да е готова да взема заеми от механизма за спешно кредитиране на Фед

16:30 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв в Далас Лори Лоуган заяви, че централната банка на САЩ трябва да обмисли начини за засилване на ликвидната си инфраструктура, която, макар и мащабна, все още не може да изключи всички рискове, пише Bloomberg.

„Остава задължение за всички участници във финансовата система – кредитори, други пазарни участници и централни банки, както в ролята на регулатори, така и на финансови институции, да управляват по подходящ начин риска, свързан с ликвидността“, заяви Лоуган в петък в предварителни коментари за речта си по време на Конференцията на Европейската централна банка за паричните пазари във Франкфурт.

Лоуган, която е прекарала по-голямата част от кариерата си в пазарната група на Фед в Ню Йорк, описа широка гама от начини, по които Фед може да увеличи резервите и достъпа до средства в периоди на стрес.

Тя не коментира паричната политика или перспективите пред икономиката.

Федералният резерв може да помогне за това участниците на пазара да посредничат при финансови трансакции, включително чрез централен клиринг на постоянните операции за обратно изкупуване, заяви Лоуган, затвърждавайки позицията си, която сподели по-рано тази година. Лоуган също така заяви, че е важно да се обмисли как определени регулации влияят на разходите за посредничество, посочвайки Базел III като пример.

Някои централни банки обмислят добавянето на контрагенти към операциите за ликвидност, но Лоуган смята, че може би е най-подходящо Фед да подобри ефективността на дейността с вече съществуващите контрагенти.

Достъп до ликвидност

Лоуган припомни, че всяка американска банка трябва да бъде готова да взема заеми от механизма за спешно кредитиране на Фед, известен като прозорец за отстъпка - нещо, което не всички институции можеха да направят по-рано тази година по време на банковата криза през пролетта.

„Това е неприемливо в епоха, когато масовите банкови тегления могат да започнат за минути в социалните медии“, заяви Лоуган.

Федералният резерв може също така да обмисли възможността банките да депозират предварително известни средства във финансирането, известно като дисконтов прозорец, като гарантират, че те са на правилното място по време на криза, добави тя. Тя настоя механизмът да бъде отворен за постоянно и заяви, че Фед трябва да обмисли възможността за отпускане на заеми на базата на обезпечение в дисконтовия прозорец, което би изравнило достъпа до ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още