IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литовската централна банка глоби Revolut с 200 хил. евро

Причина е нарушаване на изискванията за ограничаване на големи експозиции

16:26 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Литовската централна банка е наложила глоба в размер на 200 хил. евро на Revolut Bank за нарушаване на изискванията за ограничаване на големи експозиции (общата експозиция на банка към даден контрагент или група свързани контрагенти, бел. ред.). Дигиталната банка сама е съобщила на регулатора, че е налице временно превишаване на лимита, съобщава Made in Vilnius.

Установено е, че по вътрешни причини за два месеца на 2023 г., считано от юли, Revolut Bank е превишила тези изисквания. След като нарушението е било установено, проблемът е бил отстранен през септември 2023 г.

Глобата е била наложена, като се има предвид, че през 2022 г. банката е извършила сходно нарушение, за което също е имало санкция.

Взети са предвид и смекчаващи обстоятелства, като това, че от Revolut сами са признали за нарушението, сами са взели мерки и проактивно са съобщили на централната банка.

От 1 януари тази година Revolut Holdings Europe и Revolut Bank са обект на пряк надзор от страна на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още