IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкова грешка струва на Цюрих 200 млн. долара и втора заплата за държавните служители

Около 175 млн. швейцарски франка (200 млн. долара) са били преведени по погрешка в понеделник – денят за получаване на заплата за февруари

14:52 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Властите в Цюрих се оказаха изправени пред необичаен проблем, след като по погрешка преведоха на държавните служители в швейцарския град два пъти заплата – и сега се опитват да си върнат парите.

Около 175 млн. швейцарски франка (200 млн. долара) са били преведени по погрешка в понеделник – денят за получаване на заплата за февруари, става ясно от съобщение, цитирано от Bloomberg.

За съжаление на всички от държавната администрация служителите не могат да задържат парите. В същото време властите се опитват да измислят процес, чрез който по възможно най-лесен начин служителите – около 30 хил. души – могат да върнат парите.

Техническа грешка в държавната банка Zuercher Kantonalbank, която отговаря за преводите на заплатите на държавните служители, е причината за недоразумението. От самата банка пък посочват, че става въпрос за софтуерен бъг на един от подизпълнителите на телекомуникационния доставчик Swisscom.

„Swisscom е наясно със сериозността на този инцидент и се извинява за причиненото неудобство“, посочват от компанията в изявление, разпространено от банката.

Неочакваното допълнително възнаграждение е предизвикало вълна от обаждания до градските власти, посочват швейцарски медии. В същото време в интернет се появи шегата, че това всъщност е „компенсация заради инфлацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още