IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След банковата тайна "кухите" компании са под прицела на швейцарското правителство

Нов закон цели да принуди компаниите да обявяват истинските си собственици, а адвокатите да трябва да говорят за съмнителни трансакции

14:55 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За богаташите по цял свят с пари за криене отдавна е полезно да имат швейцарска компания под ръка. Компания с табелка и пощенска кутия, но без служители.

Подобно на банковата тайна преди десетилетие обаче швейцарската индустрия на фиктивните компании сега е изправена пред фундаментална заплаха, пише Bloomberg. В борбата си срещу прането на пари правителството сега работи по проектозакон, който ще принуди компаниите да обявяват истинските си собственици, а адвокатите да трябва да говорят за съмнителни трансакции.

Промените донякъде ще отговорят на международните критици на Швейцария, включително правителството на САЩ и ОИСР, които от години казват, че страната не следва засиления глобален натиск за ограничаване на укриването на данъци и спиране на потоците от мръсни пари. Въпреки традициите на дискретност и тайнственост в момента се гради подкрепата за осъществяване на подобни мащабни промени.

„Банките имат задължението за надлежна проверка, така че защо и адвокатите да нямат?“, казва Катя Вилард, професор по право в Университета в Женева. „Някои адвокати, не всички, злоупотребяват с тази привилегия и затова законът е насочен към тях“.

В Швейцария има близо 33 хил. фиктивни компании, показва проучване от 2021 г. на неправителствената организация Public Eye, което е и последното преброяване. Женева е водещото място, с приблизително една куха компания на всеки 37 граждани в кантона.

Правителството се прицелва в адвокатите, които помагат при създаването на компании и закупуването на недвижими имоти за клиенти, като изложени на особено висок риск да бъдат въвлечени в незаконна дейност. Новият закон, ако бъде приет, ще задължи адвокатите да докладват на швейцарската служба за пране на пари всякакви съмнителни финансови трансакции, на които се натъкнат. Тези, които не спазват новия закон, са изправени пред глоби от до 500 хил. швейц. франка (570 730 долара).

След като ѝ бяха спестени същия вид мерки срещу изпирането на пари, с които финансовият сектор се занимава от години, правната индустрия се готви да отвърне на удара. Юристи твърдят, че проектозаконът ще доведе до твърде широк обхват, но и е неясен. Съществува потенциална вратичка във факта, че точният момент, в който адвокатът е обхванат от тайната адвокат-клиент, не е определен достатъчно ясно, казват те.

И вместо да се насочва само към адвокатите със съмнителна дейност, това ще обхване и редовния бизнес в областта на правото на собственост и сливания и придобивания, твърди Мигел Орал, партньор в Lenz & Staehelin и председател на Женевската адвокатска колегия.

„Освен този неприемлив удар срещу професионалната тайна, предвиденото законодателство има толкова широк обхват на приложение, че корпоративните, търговските адвокати или адвокатите по недвижими имоти, които водят значителна част от работата на адвокатските кантори, ще се сблъскат с непоносимо количество нова, много сложна и отнемаща време работа за прилагане в съответствие“, казва Орал.

Асоциацията на швейцарските адвокати е отказала коментар, заявявайки, че ще публикува позиция.

Правителството подценява и колко трудно е прилагането на закона, смята Шахрам Дини, адвокат и президент на Надзорния съвет на адвокатите в Женева. Това е основният орган за правен надзор в целия град, но има персонал от по-малко от 10 души, които да наблюдават 2700-те адвокати в Женева.

„Кантонът трябва да ни даде ресурсите: или контролът се извършва от нас и кантонът ни дава пари за това, или кантонът отказва и федерален инспектор идва и прави това“, казва той. „Това е изборът между лошо или по-лошо“.

Липсва яснота

Усилията на Швейцария са опит да върви в крак с глобалния натиск за затваряне на данъчни вратички и намаляване на прането на пари. И има известен успех - офшорното укриване на данъци се е свило три пъти през последното десетилетие, посочва EU Tax Observatory. Предложено правило на Европейския съюз за мерки срещу фиктивните компании има за цел да гарантира, че компаниите имат реална икономическа цел, въпреки че тази инициатива все още е далеч от това да стане закон в страните от блока.

Специалната група за финансови действия (FATF) на ОИСР призова Швейцария в оценка от 2016 г. да разшири съществуващите си закони срещу прането на пари, за да включи създаването на юридически лица, включително фиктивни компании. В октомврийски доклад на FATF се казва, че Швейцария е постигнала напредък в борбата с прането на пари, но все още е само „отчасти съвместима“ по отношение на надлежната проверка от страна на адвокатите.

Дори главната комисия за надзор на швейцарския парламент не е доволна от предложения закон. Тя излезе с изявление миналия месец, в което се казва, че „обхватът на задължението за деклариране не е ясен и повдига въпроси относно връзката му с разпоредбите на наказателния кодекс относно професионалната тайна“.

Когато правителството предприе първия удар за затягане на правилата през 2021 г., възраженията на много юристи в швейцарския парламент помогнаха за торпилирането на реформите. Този път правителството се е опитало да вземе предвид техните резерви и е стеснило първоначалния обхват на законопроекта до по-рискови дейности, включително правни консултации за създаване на компании или закупуване на имот.

Дали това е достатъчно, за да премине реформата, ще стане ясно, когато депутатите обсъдят законопроекта следващата година.

Преди петнадесет години швейцарски банкери, които бяха свикнали с лекото регулиране, се оплакаха, че „тежките“ нови правила за съответствие ще ги направят по-малко конкурентоспособни. Адвокатите по подобен начин просто ще трябва да свикнат да искат повече от клиентите си, казва Вилар от Университета в Женева.

„Първоначално банките казаха „ще загубим нашите клиенти“, но сега свикнаха с това“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още