IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възпоменателна монета отбелязва 125 години от рождението на Панчо Владигеров

Двулевовата медна монета е в тираж от 7 хиляди броя и влиза в обращение от 11 март

13:49 | 08.03.24 г.
Изображние: БНБ
Изображние: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение възпоменателна монета на тема „125 години от рождението на Панчо Владигеров“. Тя е от серията „Български творци“ и е посветена на изтъкнатия български композитор, музикант, диригент и педагог, съобщи централната банка.

Цената на двулевовата медна монета при пускане в обращение е 54 лева. Тиражът ѝ е 7 хиляди броя. Автор на художествения проект е Светлин Балездров.

На лицето на монетата най-отгоре е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лента, под нея на нотно петолиние е изписана номиналната стойност „2 ЛЕВА“, а околовръст е надписът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“ и годината на емисията „2024“.

На гърба на монетата е образът на Панчо Владигеров, а околовръст е надписът ‒ „125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“.

От 11 март монетата ще се продава на две каси в централната банка – София, пл. „Княз Александър I“ 1 и на четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

До края на работния ден на 11 март новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Инвестбанк“, „Първа инвестиционна банка“, „Тексим Банк“, „Токуда Банк“ и „Централна кооперативна банка“ за продажба в техните офиси и клонове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още