IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка не вижда алтернативи на юана за своите резерви

Регулаторът изтъкна, че финансовите инструменти на нации, които са приятелски настроени към Русия, носят твърде много рискове

19:25 | 29.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка заяви, че няма по-добри възможности от юана за своите резерви след продължаващата повече от две години война на Кремъл срещу Украйна и последвалото изземване на нейните международни активи, съобщава Bloomberg.

Алтернативите на китайската валута за използване като резерви са ограничени, тъй като финансовите инструменти на нации, които са приятелски настроени към Русия, носят твърде много рискове, пише централната банка в своя годишен доклад, публикуван в петък.

„Обменните курсове на тези валути са силно нестабилни, пазарите имат ниска ликвидност, а в редица такива страни има ограничения върху движението на капитали, което е пречка за тяхното използване“, се казва в доклада. „Тези фактори предопределят ключовата роля на юана при формирането на резервни активи“.

Китай играе все по-важна роля в икономиката на Русия, тъй като президентът Владимир Путин се опитва да преориентира търговията към Азия и далеч от Европа в резултат на санкциите заради войната. Търговията с Пекин беше ключов фактор, който позволи на руската икономика да устои на санкциите, заедно с увеличените държавни разходи.

Централната банка също така казва, че ролята, която китайската валута играе в международен план, и нейната ликвидност са „значително нараснали“ през последните години. Миналата година юанът измести щатския долар като най-търгуваната валута в Русия. Преди инвазията обемът на търговия с юана на руския пазар беше незначителен.

Към 22 март международните резерви на Русия възлизат на 590,1 млрд. долара, като са намалели с около 40 млрд. долара за две години според данни на централната банка. Това включва 300 млрд. долара резерви, блокирани от западните държави, които банката казва, че се стреми да защити, тъй като запазва правата на собственост върху активите.

През 2023 г. стойността на руските резерви леко нарасна, но „основният фактор за това увеличение беше покачването на цената на златото в щатски долари“, се добавя в доклада. От началото на войната централната банка не е разкрила състава на международните резерви, вместо това само отчита дяловете на златото и чуждестранната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още