IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на испанската Banco Sabadell пак е отхвърлил оферта за сливане от BBVA

Sabadell изразява увереност в стратегията си за растеж и финансовите си цели и смята, че предложението значително подценява перспективите пред банката

23:02 | 06.05.24 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Бордът на испанската банка Banco Sabadell е отхвърлил оферта за сливане от по-големия конкурент BBVA за 12 млрд. евро, съобщават от кредитора, предава Ройтерс.

Бордът смята, че предложението на BBVA значително подценява потенциала на Banco Sabadell и перспективите за растеж. Предложението е било непоискано.

Подкрепени от по-високите лихвени проценти и стабилните печалби, европейските банки имат пари, а акциите им достигнаха многогодишни върхове. Това засили желанието за сливания и придобивания в сектора, макар че сключването на сделки далеч няма да е лесно, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица BBVA предложи съотношение на обмен от една новоиздадена акция на BBVA за всеки 4,83 акции на Sabadell. Това представлява премия от 30% спрямо цените при затваряне на 29 април. Въз основа на цените на затваряне на 6 май от 9,840 евро за BBVA и 1,8895 евро за Sabadell акциите на Sabadell бяха доста под 2,2587 евро за акция, предлагани от BBVA.

Миналата седмица BBVA заяви, че е готова да продължи незабавно със сделката, а председателят на борда на директорите Карлос Торес призова в писмо борда на Sabadell да даде своята оценка на предложението възможно най-скоро.

Целта на BBVA е да създаде кредитор с повече от 100 млн. клиенти в световен мащаб и общи активи над 1 трлн. евро. Така банката ще е на второ място по размер на активите в Испания след Santander. Комбинация от двата субекта сега би достигнала стойност от 67,5 млрд. евро, като новият испански банков гигант ще стане третият по големина кредитор по капитализация в еврозоната.

В изявление до надзорния орган на фондовия пазар в понеделник от Sabadell казват, че неотдавнашният значителен спад и нестабилността на цената на акциите на BBVA са увеличили несигурността около стойността на предложението.

Откакто индикативната оферта беше обявена от BBVA, акциите на Sabadell поскъпнаха с почти 9%, докато акциите на BBVA поевтиняха с почти 10%. От началото на годината акциите на Sabadell са поскъпнали със 70%, докато акциите на BBVA – с 20%.

Според анализатори разликата между офертата и текущата цена на акциите на Sabadell показва, че има риск сделката да не се осъществи.

През ноември 2020 г. Sabadell и BBVA също прекратиха преговорите за сливане, тъй като не постигнаха съгласие по условията, включително цената, припомня Ройтерс.

Бордът на Sabadell изразява увереност в стратегията си за растеж и финансовите си цели. Според ръководния орган на банката отхвърлянето на предложението за сливане е съобразено с интересите на клиентите и служителите на кредитора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още