IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава отлагането на намаляването на лихвите от Фед за САЩ и света?

Трейдърите смятат, че през тази година ще има само едно или две понижения на разходите по заемите в САЩ

14:42 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като инфлацията по света се оказва по-устойчива, отколкото почти всички прогнозираха, очакванията за рязко намаляване на лихвените проценти бързо намаляват. Председателят на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл потвърди това на 12 юни, когато той и колегите му сигнализираха, че през 2024 г. ще има само едно намаление на основните лихвени проценти в САЩ, пише Bloomberg.

Трейдърите вече смятат, че през тази година ще има само едно или две понижения на лихвите. Това е голям спад в сравнение с приблизително шестте, които очакваха в началото на годината, и трите, които представителите на Фед предвиждаха през март.

Някои инвеститори и икономисти твърдят, че има вероятност изобщо да не се стигне до намаление на разходите по заемите през тази година. Забавянето на облекчаването на паричната политика - и запазването на лихвите по-високи за по-дълго време - има големи последици за икономиката на САЩ и се отразява в целия свят.

Какво задържа инфлацията на високо ниво?

Когато през 2022 г. инфлацията в САЩ достигна своя връх от над 7%, тя отразяваше широкообхватно увеличение на цените на стоките и услугите. Но сега, когато основният измерител на инфлацията се върна под 3%, повишаването на цените се дължи главно на продължаващия недостиг на жилища в страната. Цените на стоките и премиите по автомобилните застраховки също допринасят за придържането на инфлацията над целта на Фед от 2%.

Някои посочват като причина и самия Пауъл заради преждевременните обещания на намалението на лихвените проценти, което разпали оптимизма на финансовите пазари и подхрани икономическата активност.

Ето по-подробен поглед към всеки от тези фактори.

Имотният пазар, който представлява около една трета от индекса на потребителските цени, се оказа най-упоритата категория. Макар че по някои показатели ръстът на наемите намалява, съответните компоненти в индекса на потребителските цени все още не са отразили това.

Цените на енергията - по-конкретно на петрола - се повишиха през първото тримесечие, след като през по-голямата част от миналата година спадаха. Всяка ескалация на войната в Близкия изток заплашва да ги повиши още повече. Поскъпването се изразява в по-скъп бензин. Цените на електроенергията също се повишиха. Въпреки че централните банкери предпочитат да разглеждат т.нар. основни измерители на инфлацията, които изключват волатилните цени на енергоносителите, скокът в цената на „черното злато“ и другите суровини се оказа невъзможен за пренебрегване, тъй като може да се прояви в по-скъп транспорт и стоки.

Застрахователните разходи са друг фактор за висока инфлация. Застраховките на наемателите и собствениците на жилища нарастват с почти най-бързия темп от девет години насам, а автомобилните застраховки скочиха с 20,3% през годината до май. Основна причина за това е, че сега автомобилите са по-сложни от технологична гледна точка и поради това ремонтът им струва по-скъпо.

Какви са вътрешните последици от по-високите за по-дълго време лихвени проценти?

Сигналът на Джером Пауъл, че Федералният резерв може да задържи сегашното ниво на лихвите от 5,25% до 5,5% за по-дълго време, означава, че кредитите за покупка на жилище и автомобил ще продължат да бъдат много по-скъпи, отколкото бяха, преди Фед да започне да повишава разходите по заемите през 2022 г.

Всъщност през последните два месеца средните лихвени проценти по ипотечните кредити в САЩ се задържаха над 7%. Цената на финансирането възпрепятства неотдавнашната инерция на жилищния пазар, тъй като потенциалните купувачи са по-предпазливи. Освен това наличностите остават ниски, тъй като много собственици на жилища не искат да се откажат от евтините ипотечни кредити, които са получили, когато референтните лихвени проценти са били близки до нулата. Това спомага за поддържането на високи цени.

Как политиката на Фед влияе на останалата част от света?

Въпреки позицията на Фед да запази лихвените проценти някои от неговите глобални партньори все пак продължават да ги намаляват. През юни Канадската централна банка "даде тон" сред страните от  Г-7, като понижи разходите по заемите, а Европейската централна банка последва примера ѝ. Ако те се разминат твърде много с Фед, това рискува да доведе до понижаване на валутите им, да повиши цените на вноса и да подкопае напредъка в забавянето на инфлацията. Но ако не се предприемат мерки за облекчаване, това може да доведе до загуба на икономически растеж.

По-високите лихви за по-дълго време поддържат долара силен спрямо другите валути, тъй като перспективата за трайно високи лихви в САЩ прави инвестициите в американски ценни книжа по-привлекателни на база относителна стойност, което води до поскъпване на зелените пари. С всяко покачване на курса на долара положението на развиващите се икономики става все по-трудно - особено на тези, които имат деноминиран в долари дълг, чието изплащане става все по-скъпо с отслабването на националната им валута.

На Индонезийската централна банка ѝ се наложи да повиши лихвените проценти през октомври и отново през април след продължителна слабост на валутата. Финансовата институция трябваше да се намеси на валутните пазари, тъй като рупията отслабна над 16 000 за долар за първи път от четири години. За страните от Малайзия до Виетнам икономистите вече очакват по-малко понижения на лихвените проценти.

И други централни банки ли продължават да се притесняват от инфлационните рискове?

Да, не става дума само за Фед. Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли на заседанието през юни заяви, че е "добра новина", че инфлацията се е забавила до целевата стойност от 2% за първи път от почти три години, но предупреди, че преди да предприемат действия, централните банкери искат да са сигурни, че скокът на цените е потиснат. Някои членове на Комисията по парична политика отбелязаха рисковете от упорития вътрешен ценови натиск в сектора на услугите.

Австралийската централна банка обсъди аргументите за повишаване на лихвените проценти на заседанието си през юни, преди да реши да запази сегашните нива на 12-годишния връх, докато финансистите се опитват да балансират между упоритата инфлация и отслабващата икономика. Централната банка отново заяви, че не "изключва нищо", което е сигнал, че повишението не е изключено.

ЕЦБ от своя страна почти изключи второ понижение на лихвения процент през юли, а някои се питат и дали подобен ход би бил разумен на следващото заседание през септември. Управителният съвет на ЕЦБ сигнализира, че ще подхожда в зависимост от данните и съобщи, че не се "ангажира предварително с конкретна траектория на лихвените проценти".

Управителят на Канадската централна банка на Канада Тиф Маклем пък даде да се разбере, че не е необходимо лихвената политика на страната да се движи в крак с тази на южната ѝ съседка.

И дори когато централните банки получат възможност да намалят лихвите, много икономисти твърдят, че развитите икономики са изправени пред ера на по-високи лихвени проценти. На пазарите все повече се налага мнението, че т.нар. неутрален лихвен процент за американската икономика - теоретично равнище на разходите по заемите, което нито стимулира, нито забавя растежа - е много по-висок, отколкото предвиждат централните банкери в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още