IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Креативните стратегии за наследяване на богатите германци

1% от германците притежава около 30% от общото нетно богатство и съответно има какво да завещае

14:30 | 07.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карл-Евиан Хауб. Снимка: EPA/Roland Weihrauch</p>

Карл-Евиан Хауб. Снимка: EPA/Roland Weihrauch

На 7 април 2018 г. Карл-Ериван Хауб, управляващ съдружник на Tengelmann Group, изчезва по време на ски алпинизъм в Цермат. След инцидента между членовете на семество Хауб се разгаря спор за наследство. Причината: данък върху наследството в размер на 450 милиона евро. Една трета от групата за търговия на дребно отива при децата му - близнаците Виктория и Ериван, и при вдовицата му Катрин, когато Хауб е обявен за мъртъв през 2021 г. Обикновено компанията би поела данъчната тежест вместо тях. Но братята на Хауб - Кристиан и Георг, се противопоставят и искат да принудят роднините си да продадат дела. Успешно: за да могат да платят данъка върху наследството, близнаците и майка им продават дяловете си на Кристиан Хауб. 

Дори и богатите невинаги успяват да гарантират, че децата им ще ги наследят по данъчно ефективен начин. И все пак те имат съвсем различни възможности от тези на средностатистическите служители. Например създаване на фондация. Желателен страничен ефект: потомците са осигурени, но не могат да пропилеят наследството.

13 деца, две фондации

Вероятно с тази цел патриархът на автомобилната индустрия Фердинанд Пиех създава своите фондации Ferdinand Karl Alpha и Ferdinand Karl Beta, в които внася своето състояние за милиарди евро, пише WirtschaftsWoche. Когато той умира през 2019 г. на 82-годишна възраст, вдовицата му Урсула оглавява фондациите. Въпреки това тя може да прави каквото си иска там, само ако не се омъжи повторно. А самият Фердинад Пиех има 13 деца от четири съпруги.

Нищо чудно, че след смъртта му избухват спорове. Няколко противоречиви завещания и липсващи ценности - включително колекция от самурайски мечове - предизвикват размирици. Без фондациите предаването на милиардното богатство вероятно щеше да бъде още по-спорно. И по-скъпо.

Всичко в холдинга

Корените на богатството за милирди на семейство Райман се крият в химическата компания Reckitt Benckiser. В продължение на много години обаче средствата се управляват от JAB Holding. Чрез холдинга парите на семейството, което е едно от най-богатите в Германия, са инвестирани в множество компании, сред които производителят на напитки Keurig Dr Pepper и компанията за кетъринг Pret A Manger. Четирите семейства от династията Райман притежават лъвския пай от JAB.

Досега споровете за наследство се предотвратяваха чрез конструкцията на холдинга. Вероятно – за угода на семейството, чиито членове избягват светлините на прожекторите и са почти непознати за обществеността. Една съдебна кал между десетте деца на Рейман не би се вписала в имиджа на фамилията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още