IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени съдебно решение и акт на Комисията по хазарта срещу "Еврофутбол"

Актът касае вземания на държавата за над 350 млн. лева, като институцията изрично посочва, че не се произнася по същество за дължимостта на сумата

21:08 | 08.11.22 г.
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решение на Софийския административен съд и е обявил за нищожен акт на Държавната комисия по хазарта от 2020 г. за установяване на публично държавно вземане спрямо компанията за спортни залози „Еврофутбол“ ООД – едно от дружествата на Васил Божков, съобщават от институцията.

С въпросния акт и съдебното решение е установено вземане на държавата спрямо „Еврофутбол“ са за над 356 млн. лева.

От ВАС уточняват в съобщението си, че не се произнасят по същество за дължимостта на сумите. Нищожност на акта е обявена поради открити нарушения по процедурата, по която е установено публичното държавно вземане, подчертават от институцията, чието решение е окончателно.

Съгласно закона председателят на Държавната комисия по хазарта е трябвало да определи друг орган в комисията, който да издаде акта, поясняват от ВАС. От институцията посочват, че е правно недопустимо един и същи орган да е овластен едновременно с компетентност да издаде акта и с такава да се произнесе при оспорването на акта по административен ред.

Анализът на предоставените на председателя правомощия по закон (чл. 31 от Закона за хазарта), както и кръгът на функциите, възложени по компетентност на Държавната комисия по хазарта, показва, че няма йерархично по-горестоящ орган над председателя, който по административен ред да може да разгледа жалба срещу издаден акт за установяване на публично държавно вземане, пише в съобщението на ВАС.

От съда посочват, че според тълкуването на ДОПК при липса на предвиден ред за установяване на публичното вземане и съобразно правилото на ал. 3, актът за публично държавно вземане подлежи на обжалване по административен ред.

Поради установените процедурни нарушения върховните магистрати приемат, че председателят на Държавната комисия по хазарта не е разполагал с материална компетентност по степен да издаде оспорения акт.

„Еврофутбол“ беше обявено в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд преди малко повече от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още