IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските одитори разследват ЕК как защитава финансовите интереси на блока

Комисията ще бъде проучена какви стъпки е взела, за да гарантира, че държави получават европейски субсидии само когато спазват върховенството на закона

09:56 | 24.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Одиторите на Европейския съюз започват разследване дали Европейската комисия е била ефективна в защитаването на финансовите интереси на блока срещу нарушаване на върховенството на закона в страни членки, съобщава EUobserver.

Одиторите ще разследват стъпките, които ЕК е предприела, за да гарантира, че държави получават европейски субсидии само когато спазват върховенството на закона.

Оценката ще се фокусира върху кохезионната политика на ЕС в рамките на бюджета 2021-27 г., който е на стойност 361 млрд. евро, и фонда за възстановяване след Covid-19 на стойност 800 млрд. евро, съобщи Европейската сметна палата (ЕСП) в изявление от понеделник.

„Нашият одит ще установи дали Комисията използва ефективно инструментите, с които разполага, за защита на бюджета на ЕС от нарушения на върховенството на закона, по-специално по отношение на финансирането за сближаване и възстановяване“, каза Анеми Туртелбooм, член на ЕСП, която ще ръководи одитът.

„Нарушенията на върховенството на закона, като например липсата на надлежно разследване на корупцията или липсата на независимост на съдебната власт, могат да имат значителни финансови последици в рамките на ЕС и могат да доведат до злоупотреба с парите на ЕС в държавите членки“, добави тя.

Фокус върху шест държави

Миналата година ЕК използва за пръв път нов инструмент – т.нар. механизъм за обвързване с условия. Той позволява на ЕС да спира средства до държава членка, ако има риск за европейските пари заради опасения около върховенството на закона.

През декември Съветът на ЕС спря 55% от кохезионните фондове за Унгария съгласно механизма заради подобни пропуски във върховенството на закона.

Разследването обаче ще проучи не само как ЕК е използвала този инструмент, но и как използва други налични, например „основните етапи“, свързани с фонда за възстановяване като условие за изплащане на средства от ЕС.

Одитът ще анализира как ЕК идентифицира нарушенията на върховенството на закона и оценява потенциалното им финансово въздействие върху бюджета на ЕС, коментира говорител на ЕСП пред EUobserver.

Разследването също така ще оцени как комисията определя кой инструмент да използва, за да защити бюджета.

Одиторите ще разглеждат вътрешната рамка, създадена от Комисията, за да приведе в действие механизма за обвързване с условия. Освен това те ще се консултират с Европейския парламент и Съвета.

ЕСП ще се фокусира върху действията, предприети от комисията за шест държави членки.

България и Румъния са били избрани сред тях, тъй като по времето, когато одитът е бил планиран, те все още бяха под специална схема за наблюдение на върховенството на закона – механизма за сътрудничество и проверка, каза Сметната палата на ЕС пред Euobserver. Механизмът отпадна през 2019 г. за България и през миналата година за Румъния.

Унгария и Полша също са част от одита, тъй като са под процедура на санкции съгласно Член 7 от Договора за ЕС.

Италия и Гърция са били избрани заради препоръките относно препоръките по върховенството на закона, които Съветът е приел по-рано за тях: показателите на Световната банка за върховенството на закона, измамите и корупцията, както и размера на отпуснатите им средства от ЕС, казва ЕСП.

Очаква се одиторите да публикуват своя специален доклад след една година и може да дадат необвързващи препоръки към комисията за „отстраняване на всички открити слабости“.

Ако докладът на одиторите заключи, че ЕК не е направила достатъчно, това може да даде допълнителни муниции на Европейския парламент, който поддържа политическия натиск върху комисията да действа според условията на върховенството на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още