IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия премахва ДДС за десетки хранителни продукти

Засега мярката е ограничена за срок от 6 месеца и обхваща 44 основни хранителни продукта

11:55 | 28.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лявото правителство на Португалия възнамерява временно да премахне ДДС върху 44 основни хранителни продукта, за да се пребори със силната инфлация. Тази мярка е част от споразумение, подписано с производителите и търговците, за да се стабилизират цените възможно най-скоро. Наред с другото се планира и финансова подкрепа за земеделските производители и животновъдите. Пакетът от мерки ще струва на държавата около 600 млн. евро, заяви министър-председателят Антониу Коща късно вечерта в понеделник в Лисабон, цитиран от dpa-AFX. 

Премахването на ДДС върху храни като хляб, макаронени изделия, ориз, краве мляко, яйца, кисело мляко, сирене, олио, масло, месо и риба ще се прилага първоначално за шест месеца и ще бъде удължено, ако е необходимо. Пакетът от мерки трябва да бъде одобрен от парламента. Правителството обаче разполага с мнозинство в него.

В Португалия инфлацията през февруари бе 8,2%. Нивото е сходно с равнището в Германия, където потребителските цени през февруари бяха с 8,7% по-високи от тези през същия месец на миналата година. В Португалия обаче много хора разполагат с по-малко възможности за маневриране, когато става въпрос за разходи поради значително по-ниските заплати. 

В България пък инфлацията е двойно по-висока, макар че се забави до 16% през февруари. В същото време хранителните стоки у нас поскъпнаха с 2,4% само през февруари спрямо първия месец на годината - най-бързият месечен темп от миналия април. По-ниската инфлация пък не означава, че цените намаляват, а единствено, че растат малко по-бавно. 

Инфлацията при хранителните продукти в Португалия неотдавна достигна 20,1%. А ДДС върху повечето хранителни продукти е 6%. За сравнение, макар да се забавя, най-осезаем на годишна база в България остава именно ръстът при храните – 23,8%. 

Коста обяснява силната инфлация основно с руската война в Украйна. Той предупреди, че не е изключено увеличението на цените да продължи и след влизането в сила на пакета от мерки. „Никой не знае колко дълго ще продължи тази война и докато тя продължава, съществува риск производствените разходи да не спират да се увеличават“, призна той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Левашки изпълнения с това ДДС на храните ... после временното става постоянно ... после следва да оправим богатите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още