IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа привлича бягащите от високите енергийни сметки на север

В Португалия, Испания и Гърция очакват силен "земен" сезон от енергийните мигранти

16:16 | 28.11.22 г. 3
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Войната в Украйна доведе до рекордни енергийни цени и за много европейци зимата може да се окаже изпитание. Сметките обаче ще бъдат много по-поносими на места, където температурите не падат под 0°С - например Испания или Португалия, пише Ройтерс.

Всяка зима много хора, живеещи на север, се придвижват към бреговете на Средиземно море и прекарват зимата при благоприятен климат, далеч  от снежни бури и почти 20-часови нощи. Тази година това е по-масово от други, още повече, че цените на наемите реално са по-ниски спрямо останалите части на Европа.

50-годишният IT специалист Виктор Варламов е руснак, но живее със семейството си в Полша от 2016 г. През есента те се местят от Гданск на остров Гран Канария, част от испанския архипелаг Канарски острови, и планират да прекарат зимата тук. Варламов е изчислил, че всеки месец ще пести от наема по 250 евро, а сметките за комунални услуги, включително и интернет, необходим за работата му, ще му костват 140 евро на месец. В Полша само сметката за ток е над 200 евро за месец.

През зимата средната температура на Канарските острови е около 20°С. С този коз местните власти започнаха кампания в социалните медии в опит да привлекат работещи от дистанция, както и пенсионери - основно тези с по-високи пенсии като британци, германци или шведи.

Други европейски държави също виждат потенциала си - министърът на туризма на Гърция направи турне в Австрия и други северни европейски държави, включително и Швеция, за да представи енергийната криза като възможност. Подобна кампания има и Португалия, където очакват много силен "зимен" сезон.

По данни на Ройтерс търсенето на имот под наем за зимата в Испания, Гърция и Португалия от страни като Великобритания, Германия и Нидерландия се увеличава съответно с 36%, 13% и 3%. Хотелиери от Канарските острови коментират, че хората резервират апартаменти за период от 2 или 3 месеца за тази зима. Основно интерес има от жителите на Скандинавските страни.

Много хора, живеещи в Германия, също се решиха да се преместят, подплашени от страховете, че Русия може да преустанови изцяло доставките на газ за Европа. Те тръгват с цялото си семейство - в германското училище на Гран Канария има 40 заявки за нови ученици през тази година и това е повече спрямо минали години, отбелязва още Ройтерс.

За голяма част от европейците тази миграция е само мечта - на фона на растящите разходи те не могат да си позволят да платят пътуването си. Но те също се подготвят за тежка зима - по данни на британските търговци на дребно през последните месеци се увеличават продажбите на завивки и електрически одеала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още