IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика ускорява ръста си за първо тримесечие от 2 години

В периода от януари до март 2023 г. относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава

14:32 | 08.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Икономиката на България е нараснала с 2,3% през първото тримесечие на 2023 г. на годишна база и с 0,5% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. Това показват последните сезонно изгладени експресни оценки, публикувани от Националния статистически институт.

Това е първото тримесечие от две години, в което БВП (брутен вътрешен продукт) ускорява растежа си на годишна база. Икономиката на България се сви и през четирите тримесечия на 2020 г., но от началото на 2021 г. трайно се разширява, макар че растежът ѝ постепенно се забавя. На тримесечна база обаче растежът през последните пет тримесечия варира в тесен диапазон от 0,4% до 0,7%.

БВП в стойностен обем, текущи цени

През първото тримесечие на тази година произведеният БВП е над 39,970 млрд. лв. по текущи цени според предварителните данни. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) от януари до март възлиза на 34,878 млрд. лв.

Структура на брутната добавена стойност по икономически сектори през първите тримесечия на 2022 и 2023 година
Източник: НСИ Източник: НСИ

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 2,5%, което е нарастване с 0,2 процентни пункта за година.

По данни на НСИ индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,6 процентни пункта до 34,4%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до 63,1% през първото тримесечие на тази година при 62,7% през периода януари-март миналата година.

Компоненти на крайното използване на БВП през първите тримесечия на 2022 и 2023 година
Източник: НСИ Източник: НСИ

През първото тримесечие на 2023 г. за крайно потребление се изразходват 78,5% от БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 13,7% от БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Темп на прираст на БВП по сезонно изгладени данни

Тримесечни изменения

През първото тримесечие на годината БВП нараства с 0,5% на тримесечна база според предварителните и сезонно изгладени данни, а брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0,6%.

Темп на прираст на БВП и на БДС спрямо предходното тримесечие
Източник: НСИ Източник: НСИ

Сезонно изгладените данни за първото тримесечие на 2023 г. показват нарастване на бруто образуване на основен капитал – с 0,3%, спрямо четвъртото тримесечие.

Годишни изменения

БВП нараства с 2,3%, а БДС - с 2,7%, през първите три месеца на 2023 г. в сравнение с година по-рано според сезонно изгладените данни.

Темп на прираст на БВП и на БДС спрямо съответното тримесечие на предходната година
Източник: НСИ Източник: НСИ

Растежът на БДС се определя от увеличението при следните икономически дейности: Строителство - 7%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – 5,9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 3,2%, Операции с недвижими имоти – 3,2%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – 1,6%, Финансови и застрахователни дейности – 1,1%, Селско, горско и рибно стопанство – 1,1%, Промишленост – 0,1%.

Спад на годишна база е регистриран в Култура, спорт и развлечения; други дейности - с 0,8%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 2,1% и бруто образуване на основен капитал - с 1,8%.

През първите три месеца на тази година износът на стоки и услуги се увеличава с 2,3%, а вносът спада също с 2,3% в сравнение с година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още