IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в България се увеличават с близо 90% до края на май

Най-големите вложения в страната за първите пет месеца на тази година са направени от Нидерландия, Гърция, Белгия и Швейцария, отчита БНБ

16:23 | 19.07.23 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за периода от януари до май са достигнали над 1,747 млрд. евро, увеличавайки се с 89,4% (825 млн. евро) спрямо вложенията, направени през първите пет месеца на миналата година. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

Само през май потокът от ПЧИ е отрицателен в размер на 104,5 млн. евро, но все пак намалява близо двойно спрямо дефицита от 204,6 млн. евро година по-рано. Източник: БНБ Източник: БНБ

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на положителна територия и възлиза на 242,6 млн. евро за периода от януари до май. Той е по-голям със 73,4 млн. евро от този за петте месеца на миналата година, когато бе в размер на 169,3 млн. евро.

В централната банка отчитат, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на минус с 1 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 4,7 млн. евро за Русия), свивайки се значително от дефицита от 10,3 млн. евро за януари-май 2022 г.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 983,1 млн. евро при положителна стойност от 725,4 млн. евро за януари-май миналата година.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и е на стойност 522 млн. евро, като за сравнение през първите пет месеца на миналата година пак беше на плюс, но с доста по-ниска сума - 28 млн. евро.

В БНБ изчисляват, че най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната от януари до май имат Нидерландия (567,1 млн. евро), Гърция (326,7 млн. евро), Белгия (142,2 млн. евро) и Швейцария (130 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Италия (86 млн. евро). Източник: БНБ Източник: БНБ

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари-май възлиза на 152,9 млн. евро при 199,1 млн. евро година по-рано. Само през май нетният поток е положителен и достига 5,1 млн. евро, свивайки се значително от 32,2 млн. евро за май миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още