IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландското правителство се опитва да върне бюджета си към излишък

Властите имат нов план за спестяване, който да им позволи да изпълнят фискалните си цели

14:12 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Нова Зеландия „затяга колана“, докато рецесията в страната и опасенията за колебливата китайска икономика свиват данъчните приходи и натоварват бюджета, пише Bloomberg.

Правителството е определило почти 4 млрд. новозеландски долара (2,4 млрд. щатски долара) потенциални спестявания през следващите четири години, коментира министърът на финансите Грант Робъртсън в понеделник, в Уелингтън. Той е инструктирал държавната администрация да намали разходите за консултанти и контрагенти и каза, че ще намали и размера на средствата за бъдещи помощи от бюджета.

„Наблюдаваме допълнително отслабване на световната икономика, особено в Китай“, коментира Робъртсън. „Това ще продължи да има пряко въздействие върху икономиката на Нова Зеландия и е важно правителството да реагира, за да изпълни нашите балансирани и разумни фискални цели“, посочи той.

Управляващата Лейбъристка партия изостава сред останалите в проучванията на общественото мнение по-малко от седем седмици преди парламентарните избори, тъй като икономическият спад и по-високите разходи за живот водят до по-слаба подкрепа за нея. Робъртсън и министър-председателят Крис Хипкинс се подготвят за предизборната фискална оценка на Министерството на финансите на 12 септември, която се очаква да отчете спад при приходите и по-големи дефицити..

Слабият икономически растеж през тази и следващата година засилва признаците за намаляване на приходите от данъци. Икономиката се сви през последните три месеца на 2022 г. и през първото тримесечие на 2023 г., тъй като по-високите лихвени проценти и повишаващите се цени забавиха потребителските разходи. Новозеландската централна банка и няколко банкови икономисти прогнозират, че двойна рецесия ще започне през втората половина на 2023 г.

Робъртсън твърди, че мерките, обявени днес, ще бъдат още една гаранция за това, че нетният дълг ще остане под 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) и че бюджетът ще се върне към излишък „в прогнозния период“, който е до юни 2027 г.

През май месец той прогнозира връщане към бюджетен излишък в периода до юни 2026 г. Въпреки това, държавните сметки за 11-те месеца до май показаха, че данъчните приходи изостават с над 2 млрд. новозеландски долара спрямо тези, които Министерството на финансите прогнозира, че ще влязат в бюджета.

„Никой, който следи случващото се в световен мащаб, не би помислил, че нещата се подобряват, откакто тези държавни баланси бяха прогнозирани“, каза Робъртсън.

Той каза, че големите политически реформи са към своя край, което премахва натиска върху обществените услуги и дава възможност за намаляване на зависимостта от консултанти и контрагенти.

Правителството иска разходите за консултанти и контрагенти да намалеят под 11% от разходите за работна ръка при държавните услуги, което ще спести около 165 млн. новозеландски долара годишно, или 18% съкращение спрямо сегашните разходи.

От някои агенции ще се изисква също така да намалят с 1-2% основните си разходи. Освен това направеният на момента анализ на спестяванията установи голям дял на неусвоени средства и, че някои пари, които са били заделени за програми, вече не са необходими на въпросните програми.

Делът от бюджета определен за разходи ще бъде намален с 250 млн. новозеландски долара през 2025-26 г. и с 500 млн. през следващата година.

„Като цяло това упражнение за спестяване и ефективност ще донесе ползи на данъкоплатците в размер на почти 4 млрд. новозеландски долара през прогнозния период“, заяви Робъртсън. „Всички тези пари ще бъдат приети като спестявания и няма да се предоставят за никакви други нови разходи. Икономиката обръща посоката си, но инфлацията остава упорита. Тя се забавя, но по-слабо отколкото ни се иска, така че ние правим всичко възможно, за да се справим с нея по-бързо“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още