IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции у нас растат с над 33% към август

Нетният поток от вложения на чуждестранни лица в недвижими имоти е на минус с 8,2 млн. евро за първите осем месеца на годината, отчете БНБ

20:30 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christian Dubovan on Unsplash
Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите осем месеца на годината са достигнали 2,228 млрд. евро при положителен поток на вложенията, който е по-голям на годишна база с 561,8 млн. евро (33,7%) за същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

В  централната банка изчисляват, че само през август потокът е положителен в размер на 171,5 млн. евро, при положителен поток от 113,5 млн. евро преди година. Източник: БНБ Източник: БНБ

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) излезе на плюс с 355,8 млн. евро за първите осем месеца на тази година.

Той е по-голям с 378,1 млн. евро за същия период на миналата година, който е отрицателен в размер на 22,3 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти излезе на минус с 8,2 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 9,1 млн. евро за Русия), при отрицателен нетен поток от 20,3 млн. евро за януари – август 2022 г.

По предварителни данни на централната банка, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1,783 млрд. евро, при положителна стойност от 1,539 млрд. евро за януари – август 2022 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е на плюс с 88,7 млн. евро, при положителна стойност от 149,3 млн. евро за януари – август 2022 г.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната от януари до август 2023 г. са от Нидерландия (576,6 млн. евро), Белгия (273,7 млн. евро) и Германия (219,4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци – към Швейцария (42,4 млн. евро) и Румъния (30,1 млн. евро).

Източник: БНБ Източник: БНБ

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – август възлиза на 353,6 млн. евро, при 387,8 млн. евро за периода от януари до август миналата година. Само през август той е на минус с 5,2 млн. евро, при положителна стойност от 34,6 млн. евро преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още