IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Бюджетът 2024 не изглежда неизпълним

Синдикатът ще настоява за повече средства за заплати в бюджета и заплашва с протест, ако не бъдат взети предвид исканията

14:38 | 20.11.23 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за следващата година не изглежда неизпълним, особено по отношение на събираемостта на неговите приходи. Това каза пред журналисти президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, цитиран от БТА. Синдикалната организация представи днес позицията си за Бюджет 2024.

В края на миналата седмица финансовият министър Асен Василев пое ангажимент да преработи проектобюджета след среща с представители на ГЕРБ и ДПС. Тази седмица предстои да бъде внесен за обсъждане промененият вариант, като утре се очаква да се състои среща на Националния съвет по тристранно сътрудничество.

По приходите имаме притеснение, свързано със заложените почти двойни приходи в европейските средства, коментира Димитров.

„Убедени сме, че брутният вътрешен продукт (БВП) много скоро ще бъде отново ревизиран нагоре“, каза още президентът на КНСБ.

От синдиката считат, че най-вероятно ще има още поне 2 млрд. лв. добавени към БВП за 2023 г. и той ще стане близо 193 млрд. лв. Това е важно, защото от него всъщност започва планирането за следващата година и нарастването както на номиналния БВП, така и съотношенията по приходите и разходите като цяло, уточни Димитров.

Президентът на КНСБ е песимист за изпълнението на капиталовата програма. Според него неизпълнението ѝ ще влияе негативно, макар и косвено, върху реалния ръст на БВП. Той обаче смята прогнозирания дефицит от 3% за защитим.

КНСБ приветства заложените 4,8 млрд. лв. повече за социални дейности, планирания ръст на пенсиите по т.нар. „швейцарско правило“ и увеличението на минималната работна заплата. Синдикатът оценява позитивно и увеличението на максималния осигурителен доход, както и  допълнително отпуснатите 15 млн. лв. за активна политика на пазара на труда.

КНСБ обаче отправят критика към недостатъчния ръст на заплатите в сферата на образованието, стана ясно от думите на Пламен Димитров, който отбеляза, че няма планирано увеличение на възнагражденията във висшето образование. От синдиката очакват допълнителни средства и за заплати в здравеопазването.

Недостиг на финансирането има според КНСБ и в агенциите, ръководени от Министерството на земеделието като например Изпълнителна агенция „Борба с градушките”. Повече средства очаква синдикатът и за заплати в градския транспорт в София и в другите големи градове. Напрежение има и в железницата, каза Димитров.

Ако не се стигне до увеличение на заплатите, очаквайте протести, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ingusobjwomyfs
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Аман от соц-шизофреници, хем все отворили усти за повече и повече, само искат, хем после бюджетът нямало да излезе.... наглец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още