IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмяна на данъчни облекчения за коли би попълнила дупката в германския бюджет

Берлин търси средства, за да покрие дефицита от 17 млрд. евро в хазната си

21:45 | 05.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия може да покрие голяма част от своя бюджетен дефицит, отменяйки данъчни облекчения за автомобилите, смята председателят на агенцията по околна среда на страната Дирк Меснер. В интервю за Bloomberg той коментира, че с няколко мерки, основно насочени към автомобилния сектор в Германия, ще могат да бъдат набрани почти 18 млрд. евро.

Също толкова е и дефицитът в германския бюджет. Според Меснер има различни подходи в случая - увеличаване на данъците за дизеловите автомобили, отмяната на облекченията за богатите германци и фирмените автомобили. Допълнителните мерки, за да бъде осигурен недостига в хазната, са налагане на данък върху самолетното гориво по вътрешни за страната полети или увеличаване на дънците при търговия с месо и животински продукти.

Всяка една от тези мерки може да бъде приложена веднага и не се изисква консултации с ЕК, смята още той.

В момента Берлин търси начин за покриване на "дупката" в бюджета, която се оголи, след като Върховния съд спря прехвърлянето на 60 млрд. евро от климатичния фонд на страната към федералния бюджет. Заради дефицита Министерството на финансите започна да замразява проекти, за които все още няма одобрено финансиране.

Говорител на канцлера Олаф Шолц коментира, че коалиционните партньори ще трябва да постигнат съгласие за бюджета за 2024 година тази седмица, ако искат Бундестага да го гласува преди Коледа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 4 месеца
Коли, самолети и месо, а. Абе да не са пак прави тия конспираторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още