IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Линднер: Германия е решена да постигне сделка относно фискалните правила на ЕС

Франция и Германия са разрешили 90% от основните си различия по темата, изтъква германският финансов министър

18:35 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg L.P.

Германия и Франция напредват в премахването на различията относно фискалните правил на Европейския съюз (ЕС), заяви германският финансов министър Кристиан Линднер пред журналисти, докато се подготвя за участие в срещата със своите колеги от блока, желаещи да постигнат споразумение по темата, съобщава Bloomberg.

„Германия и Франция се доближават една до друга“, споделя Линднер пред журналисти преди среща с партньори от еврозоната в Брюксел в четвъртък, добавяйки, че двете страни са разрешили 90% от основните си различия.

Все пак „10-те процента, за които все още не сме се споразумели, могат да бъдат решаващи“, като третирането на прекомерните дефицити е ключовата пречка, изтъква германецът.

Линднер и другите финансови министри от ЕС се намират в последния етап на преговори за реформа на рамката на блока за ограничаване на дълга и дефицитите, която отново ще влезе в сила през януари след гратисния период, в който страните трябваше да се справят с последствията от пандемията и руската инвазия в Украйна.

През последните седмици германският министър беше зает с бюджетните сътресения в своята страна след шокиращото решение на Конституционния съд в Германия от миналия месец, което принуждава трипартийната коалиция, водена от канцлера Олаф Шолц, да преразгледа финансите си. Преговорите за нов бюджет все още не са решени и ще бъдат подновени в петък.

Линднер каза, че политическо споразумение за структурата на бюджета за следващата година вероятно ще бъде постигнато до няколко дни.

Правила на ЕС

Испания, която председателства Съвета на ЕС, представи конкретно предложение за дискусия в Брюксел, което се съгласява с виждането на Германия по много важни точки.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви по-рано в четвъртък, че двете водещи икономики на блока все още са разделени по ключов елемент от новите европейски дългови правила, които ще определят колко страни с големи бюджетни дупки могат да инвестират и - подобно на Линднер - сподели, че сделката е само на 90% от финала.

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за въпросите на търговията, Валдис Домбровскис звучи по-оптимистично.

„Знаем, че все още има различия между държавите членки относно фискалните правила“, каза той пред журналисти, добавйяки: „Но ако всички страни подхождат конструктивно към този процес, смятам, че тези различия са преодолими. Така че мисля, че всъщност е възможно тези дискусии да бъдат финализирани днес и утре“.

Обсъжданите правила осигуряват „повече гъвкавост за държавите членки да определят своите пътища за фискална корекция и също така не са толкова строги, като в същото време наистина гарантират, особено в страните с висок дълг, че дълговете са поставени в ясна низходяща траектория“, изтъкна още Домбровскис.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони– който определи шансовете за постигане на споразумение на 51% – подчерта, че бюджетните правила изискват „стабилност и предпазни мерки“, които в същото време осигуряват „пространство за инвестиции и растеж“.

„Нямаме нужда от правила, които водят до строги икономии“, изтъква той пред журналисти.

Ако финансовите министри на ЕС не успеят да постигнат споразумение тази седмица, дискусията може да бъде подхваната от лидерите на среща в Брюксел на 14-15 декември, за да се опитат да завършат преговорите. В крайна сметка обаче правното одобрение се извършва от съвета за икономическите и финансовите въпроси. Предложението се нуждае и от одобрението на Европейския парламент.

Неспазването на крайния срок до края на годината може да подкопае доверието в ЕС. Старите фискални правила ще влязат отново в сила на 1 януари, но страните искат да си осигурят достатъчно време за въвеждане на законодателна реформа преди изборите за Европейски парламент през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още