IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще превиши целта за бюджетния дефицит за 2023 г.

Прогнозираният дефицит ще достигне 5,9% от БВП на страната, което е с 0,7 процентен пункта повече от ревизираната цел на правителството

18:25 | 01.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Унгария обяви, че ще надхвърли прогнозата за бюджетния дефицит за 2023 г., което поражда нови съмнения относно надеждността на неговите фискални цели.

Министерството на финансите съобщи, че прогнозираният дефицит за годината, приключила на 31 декември, ще достигне 5,9% от БВП. Това е с 0,7 процентни пункта повече от ревизираната цел на правителството за дефицит и от първоначално прогнозираните 3,9%, пише Bloomberg.

Последното фискално отклонение хвърля допълнително съмнение върху целевия дефицит на Унгария за 2024 г., тъй като икономическото възстановяване все още се смята за бавно, а правителството изглежда по-малко ангажирано с фискалните политики след години на възходящо разминаване.

Въпреки повтарящите се пропуски, целта за дефицита за тази година остава непроменена от 2,9%, но Fitch Ratings заяви в средата на декември, че не очаква правителството да ограничи дефицита до това ниво, като прогнозира равнище от 4,2%.

Отделно, новосъздаденото от правителството Министерство на националната икономика очерта планове за поддържане на нивото на инвестициите над 25% от БВП и увеличаване на нивото на заетост до 85% чрез преки правителствени програми. Мартон Наги, който ръководи ведомството, заяви миналия месец, че постигането на тазгодишната цел за дефицита ще навреди на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
OHЯ
преди 4 месеца
Не знам как е статистиката , но безработни аз не познавам и не знам някой да познава ! Има такива без работа но важното е , че ТЕ не искат да работят по някаква причина , а не че не могат да си намерят работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
безработицата в Унгария е 4,1% , а у нас е 5,3% ... коефициента на заетост на населението 16-64г в Унгария е 77,5% , и искат с държавни кинти да го направят 85% (както едно време по соца, уж всички имат работа) ... а у нас е 75,7% ... :))) ... данните са от евростат ... в Швеция , Германия и Холандия са с най-висок коефициент - около 80% ... в различни калкулации взимат различни данни за възрастта , затова % могат да се различават доста ... но данните на евростат са най-коректно еднакви ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
dnp_m
преди 4 месеца
Тази цена в с 10 евро над тази в борсата в Нидерландия.Явно по този начин ще се плаща парното на Софиянци.1.8 милиарда лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още