IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се сблъсква с недостиг от 481 млрд. евро в стратегическите инвестиции

Този недостиг се вижда в плановете за разходите за управление на климатичния и цифровия преход, както и за изграждане на устойчивост до края на 2030 г.

08:28 | 24.01.24 г. 22
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да увеличат годишните инвестиции общо с поне 481 млрд. евро през останалата част от това десетилетие, ако искат да постигнат ключовите си цели, съобщава Bloomberg, базирайки се на доклад на белгийска организация.

Този недостиг в плановете за разходите за управление на климатичния и цифровия преход, както и за изграждане на устойчивост до края на 2030 г., е в центъра на доклад на Bruegel, представен в сряда.

„Затварянето на тази липса, което е нужно, ако ЕС иска да постигне стратегическите си цели, ще зависи от ефективната употреба на публични ресурси и мобилизиране на частните инвестиции“, казват авторите на доклада.

Bruegel публикува доклада в момента, когато Европейската комисия (ЕК) представя предложението си за икономическа сигурност – опит да се преобразува в световна сила, която може да използва огромния си единен пазар, за да отблъсне насилствени действия от центрове като Пекин, Москва и дори Вашингтон.

„Липсва приемственост в начина, по който ЕС преследва инвестиции“, пишат изследователите. „Програмите са ограничени и спорадични, с различни източници на финансиране и припокриващи се цели“.

Авторите предлагат създаването на „специален и постоянен фонд за Европейски стратегически инвестиции“, който първоначално ще получава средства от парите в „частично преназначен бюджет на ЕС.

Базираната в Люксембург Европейска инвестиционна банка „би била естественият мениджър на подобен фонд“, предлагат те.

„Отвъд настоящите средства за финансиране ЕС все още трябва да постигне напредък в създаването на нови собствени ресурси или приходи за европейския бюджет, за да изплати дълга, емитиран по инструмента за възстановяване след пандемията NextGenerationEU“, добавят авторите.

ЕК изчислява, че може да са нужни допълнителни инвестиции от публичния и частния сектор в размер на 650 млрд. евро годишно за зеления и цифровия преход до 2030 г.

Еврокомисар Паоло Джентилони заяви този месец, че е „абсолютно важно“ за блока да започне обсъждането на нов финансов инструмент за инвестиции, когато изтече срокът на фонда за възстановяване след Covid през 2026 г.

„Знаем колко трудно е да се обсъждат нови инструменти“, каза той. „Но определено ще се нуждаем от нови общи инструменти за общи цели“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Цитирам: *Shi Yichen вярва, че за постигане на целта за въглеродна неутралност, държавните финанси могат да покрият само около 15%, а 85% трябва да разчитат на социален капитал, главно от физически лица, предприятия и финансови институции.* - което няма нищо общо с твоите зелеви прръддни. Отново измишльотини, отново излагация, без капка срам. Ттрролл лъжлив! Колко пъти ти казвам, да избягваш споровете с мен?! Лъжи, докато не съм се захванал с теб, после залягай и трай, че сммъррдиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Както и очаквах, нищо общо с това, което си изфлякала в #8 и 9. Явно не си очаквала да се справя с китайския диалект. В статията първо се цитират изчисленията на Китайския Национален център за стратегия на климата, колко пари ще трябват до 2060 за постигане на CO-нулеутралност, а останалото са съчинения на някакъв си Ши Ичен - зам. директор на още по-някакъв си институт за зелени инвестиции в делтата на река Яндзъ, как и откъде могат да се намерят такива суми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... учи поднебесен диалект смeшен политкомисар ... https://chinacace.org/news/view?id=12626
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... нефелник ... :))) ... https://chinadialogue.net/en/climate/climate-finance-in-china-how-are-23-pilot-cities-doing/#
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Съвършено вярно! Само с три уточнения: 1. не е дъщеря ми, а сестра ти Ташка; 2. не е афроамериканец, а българомохамеданин и 3. живеят в гнилия кашон под Дунав-мост. Останалото е вярно, защото ти беше на сватбата и видя лично, докато свиреше на дууддуцци в състава на ромская оркестър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 жалък опит да отвлечеш вниманието от факта, че дъщеря ти е женена за афро-американец и живее в гнилия запад :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Кое не е верно - че си продукт на *Отровено общество* и *Ромското включване* ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
Видно от статията отгоре, Европа се чуди откъде да ги вземе тези 480 млрд, за да ги даде после на на Китай за ВЕИ и всичко останало. Иначе съм съгласен - в Китай си правят сметката и си гонят интереса. В Европа си имаме Председател на ЕК гинеколог и комисар по енергетиката - историк-библиотекар-политолог от великата енергийна сила Естония. Вследствие на това лапаме зелени пааттки, докато надничаме в китайски и други сайтове и чакаме следващата разходка с Шаро за зареждане на батерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Ако не беше си заровила зелевата краттуна нейде из окопите в украйна, или в канализацията на Питер и не беше надничала с гааза си в някакъв сайт, а следеше икономиката на Китай, щеше да знаеш, че там в момента се строят с хоризонт 2030 г. над 300 ГВт въглищни централи (270 от тях до 2025) и 41 ядрени реактора по 1000 и над 1000 ГВт. всеки. До 2050 ще ги бишнат ли?Покажи от къде взе числата в #9, или са пак зелев дестилат. Вече писах, че Китай инвестира, защото работи, печели и има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: khao ... ей са ни почва с минусчетата пухкавото дъ , само гледай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още