IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се сблъсква с недостиг от 481 млрд. евро в стратегическите инвестиции

Този недостиг се вижда в плановете за разходите за управление на климатичния и цифровия преход, както и за изграждане на устойчивост до края на 2030 г.

08:28 | 24.01.24 г. 22
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да увеличат годишните инвестиции общо с поне 481 млрд. евро през останалата част от това десетилетие, ако искат да постигнат ключовите си цели, съобщава Bloomberg, базирайки се на доклад на белгийска организация.

Този недостиг в плановете за разходите за управление на климатичния и цифровия преход, както и за изграждане на устойчивост до края на 2030 г., е в центъра на доклад на Bruegel, представен в сряда.

„Затварянето на тази липса, което е нужно, ако ЕС иска да постигне стратегическите си цели, ще зависи от ефективната употреба на публични ресурси и мобилизиране на частните инвестиции“, казват авторите на доклада.

Bruegel публикува доклада в момента, когато Европейската комисия (ЕК) представя предложението си за икономическа сигурност – опит да се преобразува в световна сила, която може да използва огромния си единен пазар, за да отблъсне насилствени действия от центрове като Пекин, Москва и дори Вашингтон.

„Липсва приемственост в начина, по който ЕС преследва инвестиции“, пишат изследователите. „Програмите са ограничени и спорадични, с различни източници на финансиране и припокриващи се цели“.

Авторите предлагат създаването на „специален и постоянен фонд за Европейски стратегически инвестиции“, който първоначално ще получава средства от парите в „частично преназначен бюджет на ЕС.

Базираната в Люксембург Европейска инвестиционна банка „би била естественият мениджър на подобен фонд“, предлагат те.

„Отвъд настоящите средства за финансиране ЕС все още трябва да постигне напредък в създаването на нови собствени ресурси или приходи за европейския бюджет, за да изплати дълга, емитиран по инструмента за възстановяване след пандемията NextGenerationEU“, добавят авторите.

ЕК изчислява, че може да са нужни допълнителни инвестиции от публичния и частния сектор в размер на 650 млрд. евро годишно за зеления и цифровия преход до 2030 г.

Еврокомисар Паоло Джентилони заяви този месец, че е „абсолютно важно“ за блока да започне обсъждането на нов финансов инструмент за инвестиции, когато изтече срокът на фонда за възстановяване след Covid през 2026 г.

„Знаем колко трудно е да се обсъждат нови инструменти“, каза той. „Но определено ще се нуждаем от нови общи инструменти за общи цели“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 3 месеца
препоръчвам ти да прочетеш за планЪт на поднебесната за 1,4трлн доларчета за шест години в местната цифрова икономика, за да ускори развитието на всичко - от 5G безжични мрежи до изкуствен интелект ... годината е 2020 , сам можеш да провериш досега какво се е случило и дали е верно ... рассийски oтпaдък си !! ... https://techwireasia.com/05/2020/inside-chinas-new-us1-4-trillion-dollar-digital-transformation-master-plan/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 не се напъвай, зная че си цар на измишлюотините. А като ти затворим лъжливата уста с факти, защочваш с извращенията... главата ти е пълна с един камион л...на! ... и да добавя нищо не е верно от пореедната ти доза глууупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 14
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... мека китка с пухкаво дъ ... докога ве нефелче ?! според същият център , ще увеличават финансирането до 3,5 трилиона юана годишно ... за 2022 вече бяха постигнали темп от 2,3трлн ... за да успеят ще са им необходими около 139трлн юана (или около 18 трилиона евра) ... и там са си направили сметката и методично си изпълняват нещата ... пък ти туканка си се разквuчал под всека статия за ЕС ... не се упражнявай в непонятна за рассийски oтпaдък материя !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 16
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... мека китка с пухкаво дъ ... докога ве нефелче ?! докога ще си дращиш безсмислиците ?! туканка възроденският лъв andy ви пише постоянно , учете поднебесни езици , ама вие закърмените с рассийски *** немате оправия !! надникнах в сайта на китайският национален център за стратегия за изменение на климата ... имат цел за въглеродна неутралност за 2060 ... годишно харчат по 500млрд юана само публично финансиране , без частен капитал , в около 1000-1500 национални обекта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 7
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: То и *Отровено общество* е *някво НПО*, ама целият ЕС вече му е филиал. И *Зеленият хайвер* тръгна от *накво НПО* на Ал Гор, пък вече е *Зеленопромишлен комплекс*. И ти си зацицала акъл от *някво НПО*, пък сега с един камион гговвна не можти устата напълним тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 17
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 някво НПО направило доклад (зада покаже че е живо) и нашия плиткоуменн лозунгар отново се е натопорчил да твори тъъъъпотите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Ти си си дежурен по Масква и Питер - разкажи ти. Както си отбелязала, аз съм дежурен по Европа, защото в Европа плащам данъци и ми пука какво правят с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 3 месеца
Това, което оффцете не забелязват, поради характерната физиологична поза на главата в стаддото е, че тези стотици милиарди, растящи като снежна топка до трилиони, са орисани да се изтекат приоритетно към американската икономика, а каквото не - към китайската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 22
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... дежурният поcepко под материал за ЕС ... :))) ... как дела в питер ?! парно ?! яйца ?! нафффта нещо пак нема по бензиностанциите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
Там в Брюксел не се шегуват - работят с размах и вдъхновение. След като намериха половин трлн. за въоръжаване, ще ги окръглят на 1 трлн. за политическите си мокри сънища. Плюс издръжката на украйна, че янките май бегаха. Стига да намерят и робите, които ще им ги изработят и дадат, че с печатане може и да не стане баш, както си го представят. Да не вземат и те свършат като едни други комисари преди 35 годинини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още