IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции у нас намаляват с над 73% през януари

Най-големите нетни положителни потоци от вложения са от Нидерландия, Италия и Гърция

15:13 | 21.03.24 г. 2
Снимка: Christian Dubovan on Unsplash
Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през януари са на плюс със 111,6 млн. евро. Те обаче са с 305,2 млн. евро (73,2%) по-малко спрямо година по-рано, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

Източник: БНБ Източник: БНБ

В централната банка изчисляват, че дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 3,3 млн. евро за януари. Той е по-малък със 154,4 млн. евро от този за януари 2023 г., който излезе на плюс със 157,7 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е положителен в размер на 0,9 млн. евро, но също намалява - с 2 млн. евро на годишна база.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 107 млн. евро при 229,8 млн. евро през януари миналата година.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е на плюс с 1,3 млн. евро, но намалява значително спрямо 29,3 млн. евро за януари 2023 г.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари 2024 г. са от Нидерландия (26,4 млн. евро), Италия (23,8 млн. евро) и Гърция (23,5 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци – към Израел (28,3 млн. евро) и Ирландия (4,4 млн. евро).

Източник: БНБ Източник: БНБ

Според предварителните данни на централната банка нетният поток на преките инвестиции в чужбина през януари възлиза на 7,6 млн. евро при 78,2 млн. евро преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
Браво! По-малко кърлежи ще смучат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
Gna
преди 1 месец
Ясен знак за икономическа криза, в която се намира светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още