IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на устойчива фискална политика - риск за България в еврозоната

България е разглеждана като страна с рисков инвестиционен климат, коментира доц. д-р Щерьо Ножаров

13:22 | 08.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За приемането на България в еврозоната не е важно дали формално изпълняваме фискалните параметри, важно е дали има устойчивост на фискалната политика. Това каза доц. д-р Щерьо Ножаров, главен секретар на УНСС по бюджет и финанси и икономически съветник в БСК, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът коментира, че според последния доклад на Fitch Ratings България има проблем с таргетирането на средносрочната фискална политика. „Защото, от една страна, се водим, че сме държава с валутен борд, а от друга страна, започнахме с ежегодни бюджетни дефицити, а двете неща са несъвместими и за чуждите инвеститори е странно", коментира той.

„Отделно е за какво се харчат тези дефицити - дали водят до подобряване на публичните капиталови разходи, дали до подобряване на частните инвестиции и инфраструктурата… категорично не“, отбеляза експертът.

Според него е нужна промяна на фискалната ни политика в посока стимулиране на инвестициите в технологии във високотехнологични отрасли. Освен това публичните инвестиции не трябва да се използват като антицикличен капиталов буфер, посочи той.

Ножаров допълни, че друг риск е ниският кредитен рейтинг на страната. „България е с кредитен рейтинг BBB, който не е инвестиционен. Цената за обслужване само на лихвите по дълга ще надхвърли 1% от БВП годишно. За сравнение, САЩ и Франция имат инвестиционен кредитен рейтинг AAА. Поради това цената на обслужване на дълга е много ниска“, обясни той.

„Не можем да разчитаме на това, че като влезем в еврозоната, дългът ще поевтинее и ще го управляваме по-добре, даже обратното – не бихме влезли в еврозоната, ако не охладим експанзивната фискална политика, която не е инвестиционна, просто са пари, които потъват в пясъка. Това са големите дългови проблеми, които не са достатъчно коментирани“, посочи Ножаров. 

Данните на БНБ показват бързо нарастване на външния дълг - от 23,8% сега ще се покачи до 28,8% през 2026 г. Проблем е също така и неефективното усвояване на евросредства, по еврофондовете и Плана за възстановяване и устойчивост имаме силно забавяне.

Относно инвестиционния климат в страната експертът коментира, че на първо място инвеститорите гледат статистическите бази данни на МВФ – индекси, свързани с върховенство на закона, корупция и др. „По някои от показателите ние сме единствената държава в Европейския съюз с минус пред показателя...такива показатели правят високо рисков профил за инвеститорите “, предупреди Ножаров.

Според него липсва диалог за реалната икономическа политика на страната. Централно място заемат различни корупционни скандали. „Големият проблем е как изглежда страната отвън, ако иска да се присъедини към еврозоната и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в края на 2025 г.“, посочи той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Repoman
преди 1 седмица
Донякъде е прав господина, но не съвсем. Цената на финансирането на дълга ни можеше да е много по-ниска, ао миналата година вместо все отвън на високи лихви бяхме вземали от вътрешния пазар на символични нива. Това е нещо, което сегашното правителство прави, дургата седмица е втория аукцион за ДСК на вътршния пазар за последните 1.5 г. Ако ипотеките се харчат на 2.5%, значи ДЦК-тата би трябвало да са на 1-1.5%, защото са много по-сигурни, безрискови и нямат разходи по държането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още