IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптофеновете отново са фокусирани върху представянето на акциите

Криптовалутите се готвят за силно представяне, „ако ценните книжа стигнат дъно“, коментира анализатор

14:45 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След турбулентна серия от събития и тревоги инвеститорите в дигитални активи отново се фокусират върху настроенията на американския фондов пазар като измерител на това дали най-лошото вече е преминало, пише Bloomberg.

През последните седмици акциите предимно поскъпват, като същото важи и за биткойна, който прибави 15% към цената си през последния месец. След като отслабна леко през юни, коефициентът на 90-дневната корелация на биткойна и широкия борсов индекс S&P 500 сега е на равнище от около 0,65 отново, което е едно от най-високите стойности, откакто Bloomberg събира данни от 2010 г. Коефициент от 1 означава пълен синхрон, а -1 е движение в обратни посоки.

Криптовалутите се готвят за силно представяне, „ако ценните книжа стигнат дъно“, коментира Майк Макглон, анализатор на Bloomberg Intelligence. „Има още няколко мощни сили на пазарите, отколкото когато фондовият пазар спадаше с бърза скорост, както през първата половина“ на годината, смята той, като според него криптовалутите са част от това.

Това е рефренът цяла година, когато и акциите, и биткойнът се движат по сходен начин. Фонът е зададен от затягането на паричната политика от Федералния резерв, които се опитва да ограничи инфлацията – нещо, което е източник на волатилност за всякакви видове активи през 2022 г.

Но това дали акциите и криптовалутите са достигнали дъното си, е нещо, което никой не може да каже със сигурност – дъната се установяват чак след като са станали факт и е възможно активите да зададат нови ниски стойности тази година или в началото на следващата.

Активните биткойн адреси са категорично в рамките на „ясно изразен канал с низходяща тенденция“, коментират анализатори на компанията за криптопроучвания Glassnode. Според тях активността в мрежата говори, че няма много голям приток на ново търсене все още. В същото време обаче търсенето при трансакциите е без промяна или отслабва през последните седмици, което предполага, че остава само стабилната база от убедени трейдъри и инвеститори. Също така таксите за трансакции са на меча територия – увеличение там би сигнализирало възстановяване, щом веднъж е налице.

Юли бе силен период за биткойна, етера и другите криптовалути. Биткойнът поскъпна с 27% за месеца, което е най-много от октомври насам. Етерът пък прибави 70% към цената си – най-доброто месечно представяне от януари 2021 г. Също така през месеца общият обем на стейбълкойни тетер на биткойна и етера се е увеличил, показват данни на CryptoCompare, което предполага, че инвеститорите гледат на тях като на сигурно убежище в криптовселената.

Но въпреки последното рали на криптовалутите от последните седмици секторът остава далеч от последните си рекорди от края на миналата година. Биткойнът остава на равнище от около 23,5 хил. долара към обяд българско време, като дори големи новини като партньорството на Coinbase с BlackRock не успяха да дадат осезаем тласък на цените.

„При криптовалутите има повече волатилност, така че там е по-рисковано и ще е логично инвеститорите да трябва да си възвърнат увереността след низходящата тенденция, които преживяха“, коментира Кейти Стоктън, основател и управляващ партньор на Fairlead Strategies. Въпреки това според нея криптоинвеститорите се водят от ценните книжа, но връзката е двустранна. „Изглежда логично, защото и двата актива са рискови“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още