IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се задържа на зелена вълна малко под прага от 24 хил. долара

Криптовалутата продължава серията си на поскъпване, като във вторник прибавя 0,4% към цената си за последните 24 часа

10:31 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът се задържа на ниво от малко под 24 хил. долара, като инвеститорите се обръщат към дигиталните активи след публикуването на неочаквано силните данни за американската заетост, съобщава Bloomberg.

Криптовалутата продължава серията си на ръстове, като във вторник прибавя 0,4% към цената си за последните 24 часа до 23 805 долара минути след 9:30 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. Етерът също поскъпва с 2,2%, но криптопазарът като цяло се представя смесено. Рипълът поевтинява с 0,8%, соланата с 0,6%, а карданото с 1,8%. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Секторът бе обнадежден през последните дни наред с американските и европейските фондови пазари, след като данните за работните места в САЩ в петък показаха, че най-голямата икономика в света може би ще избегне твърдо кацане въпреки затягането на паричната политика от Федералния резерв.

Биткойнът изглежда гледа към прага от 25 хил. долара, коментира Крейг Ърлман, старши пазарен анализатор на Oanda.

Продължаващия мечи пазар за криптовалутите изтри от цената на биткойна близо 50% от началото на годината. Стойността му остава и с около 65% под абсолютния връх от близо 69 хил. долара от ноември миналата година. Досега токенът не успя да се възстанови по-осезаемо на фона на срива на ключови проекти като тера през май и проблемите на някои криптокомпании.

Във вторник стана ясно, че финансовото министерство на САЩ е забранило на американците да използват криптоплатформата Tornado Cash. Службата за контрол на чуждестранните активи – регулатор, следящ нарушаването на санкции, прибави компанията към „черния си списък“ с компании, хора и криптопортфейли. Така на практика се забранява работата с нея и всеки, който го направи, ще е заплашен от наказателно преследване.

Tornado Cash е ключов инструмент за дейността на групата Lazarus – хакерска група от Северна Корея, свързана с атаката срещу мрежата на Ronin, при която бяха откраднати 625 млн. долара, посочват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още