IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптотърговците очакват излизане от тесния диапазон на търговия след две години

Повече трейдъри изглежда стават все по-оптимистично настроени

17:06 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според някои показатели изглежда, че криптовалутният пазар може да излезе извън тесния си диапазон на търговия след близо две години.

На базата на съотношенията на зает капитал за търговия за двете водещи монети по пазарна капитализация – биткойн и етер – са на най-високото си равнище досега, въпреки че цените и на двете монети са надолу с по над 50% тази година. Изчислението е направено, като се вземе броят открити позиции за безсрочни суап договори и се раздели на количеството монети, държани в резерв на борсите, посочват от сайта за блокчейн анализ CryptoQuant.

„Хората си мислят, че пазарът се е стабилизирал и са готови да заемат по-големи спекулативни позиции“, казва Дариус Сит, съосновател на криптонивестиционния фонд QCP Capital.

Криптотрейдърите по-скоро предпочитат безсрочните договори – които за разлика от традиционните фючърси с дата нямат срок на изтичане – тъй като това им позволява да запазват позиции с висок ливъридж.

Биткойнът, който представлява около 40% от изчислената пазарна капитализация на всички криптовалути, се търгуваше през миналата седмица в диапазон с разлика от около 5,4% - най-тесния от октомври 2020 г., показват данни, обобщени от Bloomberg.  Преди две години успокоението на пазара бе последвано от продължил месеци ръст на цените, който в крайна сметка изтласка цената до рекорден връх през април 2021 г.

Биткойнът е заключен в най-малкия седмичен диапазон на търговия от почти две години. Графика: Bloomberg Биткойнът е заключен в най-малкия седмичен диапазон на търговия от почти две години. Графика: Bloomberg

Цените на криптовалутите са в застой от юни, когато се сринаха след кризата със стейбълкойна тера, последвалите проблеми с хедж фонда Three Arrows Capital и фалита на Voyager Digital и Celsius Network.

В сряда към 17 часа биткойнът е дълбоко на червено с поевтиняване от над 4% за последните 24 часа до 18 850 долара. Етерът пък изтрива над 6% до 1538 долара.

Но въпреки скорошните коментари от представители на Федералния резерв за инфлацията и очакваното икономическо забавяне, които натежават върху рисковите активи, включително криптовалутите, все повече трейдъри изглежда залагат на бичи прогнози.

Като цяло най-големият катализатор за увеличаването на ливъриджа е дългоочакваната актуализация на блокчейна на етериума по-късно този месец. Най-важната от потребителска гледна точка мрежа се очаква да промени изцяло настоящата си система на работа с миньори, преминавайки към по-енергийноефективна. Според данни, събрани от блокчейн изследователската фирма Kaiko, броят открити позиции по безсрочни суап договори за етера е достигнал абсолютен връх в края на август.

„Приближавайки се до сливането, ливъриджът на етера ще продължи да се увеличава“, коментира Шилиан Тан, главен инвестиционен директор на LedgerPrime.

В същото време т. нар. равнища на финансиране както при безсрочните договори с биткойн, така и с етер са отрицателни през последните седмици, показват данни на Skew. Борсите използват равнището на финансиране – или цената за търговия – за да обвържат договорите със спот цената на съответната криптовалута. Когато равнището е положително, тези, които държат дълги позиции, плащат лихва на инвеститорите, които са с къси, и обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още