IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото срещу Мъск заради срива на доуджкойна се разширява 

Към иска са се присъединили още седем инвеститори, добавени са и шестима нови обвиняеми

10:39 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Оцененият на 258 млрд. долара иск срещу Илон Мъск за предполагаемо манипулиране на цената на криптовалутата доуджкойн се разширява. Според съдебните документи към делото са се присъединили още седем инвеститори. Освен това са добавени шестима нови обвиняеми, включително още една компания на Мъск - Boring Co., предава Ройтерс

Ищците обвиняват Мъск, че е създал Понци схема заедно с компанията си за електрически автомобили Tesla, космическата компания SpaceX и компанията за изграждане на тунели Boring Co. Те първо са искали да повишат цената на кибервалутата, а след това да я оставят да се срине. Според иска Мъск и неговите заговорници са увеличили цената на валутата с 36 000% за две години, а след това са я оставили да се срине. 

„От 2019 г. насам обвиняемите са знаели, че доуджкойн няма никаква стойност, но въпреки това са го популяризирали, за да печелят от търговията с него“, пише в иска. 

Първоначално Tesla, SpaceX и Boring не са открити за коментар. Мъск неколкократно се е изказвал положително за доуджкойн в Twitter, като всеки път е помагал на интернет валутата, която беше пусната като пародия на биткойна, да поскъпне. 

В началото на май 2021 г. доуджкойн се срина, след като главният изпълнителен директор на Tesla нарече в своя изява в комедийното шоу Saturday Night Live валутата „измама“.

Оригиналното дело бе заведено през юни тази година. Скоро след това Мъск, най-богатият човек в света, написа в Twitter, че „ще продължи да подкрепя доуджкойн", а в интервю заяви, че „хората, които работят около фабриките на SpaceX или Tesla", са го помолили за тази подкрепа, се казва в изменената жалба.

Сред другите нови ответници е Фондацията Dogecoin, която нарича себе си организация с нестопанска цел, осигуряваща управление и подкрепа за доуджкойн. Тя не е открита за коментар. 

Обезщетението от 258 млрд. долара е три пъти по-високо от очакваното понижение на пазарната стойност на доуджкойна от май 2021 г. насам. 

Това е приблизително времето, когато Мъск, играещ ролята на фиктивен финансов експерт в сегмента Weekend Update на предаването Saturday Night Live на NBC, нарече доуджкойна „шуробаджанащина" и „измама“. 

В сряда валутата се търгуваше за около 6 цента, което е спад от около 74 цента от стойността през май 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още