IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът поскъпва с най-много от месец на фона на поевтиняващия долар

Цената на монетата е най-високата от поне 26 август насам, задържайки се стабилно над 20 хил. долара

12:23 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът поскъпна с най-много от поне месец насам, минавайки над психологическата граница от 20 хил. долара на фона на поевтиняващия долар, съобщава Bloomberg.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация нарасна със 7,8% за последното денонощие към 12:15 ч. българско време до 20 702 долара, показват данни на CoinDesk. Това е най-високата ѝ цена от поне 26 август насам. Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Зелената вълна обхвана и по-широкия криптопазар. Етерът прибавя към цената си почти 5% до близо 1697 долара. От своя страна рипълът и карданото поскъпват със съответно 6% и 4,6%.

В същото време капитализацията на криптопазара отново е над 1 трлн. долара до 1,08 трлн. долара, което е ръст от 5,8% за последните 24 часа, показват данни на CoinGecko. За последния ден търгуваният обем криптовалути възлиза на 88,9 млрд. долара. Водещата позиция на биткойна е с дял от 36,9%, а тази на етера е 19,2%.

Ръстовете на криптопазара са в унисон и с положителните движения на азиатските борси на фона на завърналия се апетит за риск. Хонконгският индекс Hang Seng напредна с 2,7%, а японският Nikkei-225 с 0,5%.

Основен двигател на днешното рали обаче се оказва поевтиняването на долара. Доларовият спот индекс на Bloomberg се сви с 0,7% по време на азиатската търговия, след като по-рано през седмицата достигна до най-високото си равнище. Всички валути на страните от Г-10 поскъпнаха спрямо американските пари, като чувствителните към риска австралийски долар и норвежка крона бяха начело.

Биткойнът се намира блокиран в най-тесния диапазон на търговия от близо две години през септември. Сред причините е и несигурността за това докъде ще стигнат централните банки в увеличаването на лихвените проценти на фона на ускоряваща се инфлация и забавяща се икономика.

По-рано в четвъртък в изказване управителят на Федералния резерв Джером Пауъл повтори позицията си, че централната банка не иска да пречи на криптоиновациите, но наличието на регулации е важно. Пауъл подчерта нуждата от подходящо регулиране на стейбълкойните. „Не смятам, че искате да вземете пари и да ги превърнете в поредния потребителски продукт, който някой път се проваля, друг път е добре“, каза той, цитиран от CoinDesk.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още