IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се стабилизира на ниво от над 17 хил. долара

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина прага в сряда и се задържа над него след смекчените коментари на управителя на Фед

11:57 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дали 17 хил. долара е новото 16 хил. долара за биткойна? Дали последният ръст на инвеститорския оптимизъм за икономиката ще успее да компенсира тревогите за последиците от срива на криптоборсата FTX?

Криптопазарите останаха без конкретен отговор през почивните дни.

Минути след 11 ч. българско време биткойнът се разменя за 17 356 долара, което е ръст от близо 2% за денонощието, задържайки се около това равнище през последните пет дни, съобщава CoinDesk.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина прага от 17 хил. долара в сряда и се задържа над него след смекчените коментари на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който ден по-късно сигнализира, че централната банка ще увеличи основната лихва с 50 базисни пункта вместо досегашните 75 базисни пункта. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Пазарът е реагирал„положително“ на речта на Пауъл, но „може да поискаме да видим как биткойнът се консолидира над 17 хил. долара и евентуално тества 20 хил. долара, преди да можем да очакваме устойчиво възстановяване“, коментира Джо Дипаскале, главен изпълнителен директор на фонд мениджъра BitBull Capital, в имейл до CoinDesk.

Етерът на свой ред поскъпва с 3,3% до 1301 долара, а Binance Coin с 2% до 297 долара. Рипълът пък прибавя към цената си по-скромните 0,7%, а доуджкойнът 3,7%.

Пазарният анализатор на CoinDesk Глен Уилямс коментира по-рано този месец, че цената на етера изпреварва тази на биткойна през предходните десет дена, нараствайки с 15,4% спрямо 7,7%.

На фондовите пазари американските акции се търгуваха със слаби промени в петък, след като имаха окуражаваща седмица, в която S&P 500 се повиши над 200-дневната си пълзяща средна за първи път от пролетта насам. Dow се повиши с 0,1%, S&P 500 изтри 0,12%, а Nasdaq се сви с почти 0,2%.

Инвеститорите очакват данните за поръчките за трайни стоки през ноември от министерството на търговията на САЩ, като първоначалните прогнози са за второ поредно увеличение от 1% на месечна основа. В петък пък ще излязат данните на Университета в Мичиган за индекса на потребителските настроения, като прогнозите са за леко повишение.

В същото време Сам Банкман-Фрийд продължава с поредицата си от интервюта. Бившият главен изпълнителен директор на FTX коментира пред Wall Street Journal: „Често се питам как допуснах серия от грешки, които не изглеждат глупави; изглеждат като този тип грешки, за които бих могъл да се подигравам на някой друг, че прави“.

В същото време в съобщение в Twitter Банкман-Фрийд съобщи, че ще свидетелства пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите, след като приключи с „разучаването и прегледа“ на събитията, довели до краха на FTX, съобщи Bloomberg.

Членът на Камарата Максин Уотърс, която е и председател на комисията, покани миналата седмица Банкман-Фрийд да участва в изслушване на 13 декември във връзка с компанията му.

Бившият криптокрал обаче не се ангажира с дати: „Щом веднъж приключа с разучаването и прегледа на това какво се е случило, ще почувствам, че е мой дълг да изляза пред Комисията и да обясня“, каза той. „Не съм сигурен, че това ще стане до 13-и“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още