IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще задължи доставчиците на криптовалути да докладват за трансакциите

Инициативата трябва да гарантира, че европейците плащат данъци върху печалбите от търговия или инвестиции в криптоактиви 

21:37 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сниимка: Bloomberg LP
Сниимка: Bloomberg LP

Европейският съюз предложи нови правила за борба с данъчните измами и укриването на данъци в криптосектора, като задължи всички доставчици на услуги за цифрови активи да докладват за трансакции, включващи клиенти, пребиваващи в блока.

Инициативата на изпълнителния орган на ЕС, която е част от пакет за повишаване на прозрачността на данъчната система, има за цел да гарантира, че жителите на блока плащат данъци върху печалбите от търговия или инвестиране в криптоактиви. С нея ще се установи общо минимално равнище на санкциите за случаи на сериозно неспазване на изискванията, включително липса на отчитане въпреки напомнянията. 

„Прикритието на анонимността, фактът, че в момента има повече от 9000 различни криптоактиви, и присъщият цифров характер на търговията означават, че много потребители на криптоактиви, които реализират огромни печалби, попадат извън радара на националните данъчни органи", заяви комисарят по въпросите на икономиката на блока Паоло Джентилони в подготвено изявление.

Европейската комисия заяви, че понастоящем данъчните органи не разполагат с подходяща информация за печалбите на притежателите на криптовалути, което ограничава данъчните приходи, произтичащи от един процъфтяващ сектор.

Правилата ще обхванат доставчиците на криптоуслуги от всякакъв размер и са както за вътрешни, така и за трансгранични трансакции, независимо от това къде са базирани субектите. ЕК предложи също така да се разширят задълженията за докладване на финансовите институции, така че да обхванат електронните пари и цифровите валути.

Предложението е в съответствие с новите правила за докладване, договорени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, и се очаква да влезе в сила от януари 2026 г. То се нуждае и от единодушното одобрение на 27-те държави членки на блока. 

Планът е част от пакета на ЕК за привеждане на данъчната система на ЕС в съответствие с цифровия свят и за борбата с укриването на данъци. Според последните оценки на ЕК през 2020 г. държавите членки са изгубили 93 млрд. евро (97,8 млрд. долара) от приходи от ДДС, като една четвърт от тях консервативно може да се припише на измами.

Съгласно по-широкото предложение компаниите ще трябва да отчитат всяка трансгранична търговска сделка в реално време чрез електронни фактури. Тази система може да бъде копирана от страните от ЕС за вътрешна национална употреба. Предимството на подобна система за отчитане на ДДС, е че позволява на страните членки да реагират по-бързо на съмнителни транзакции, каза европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, в изявление, в което обяви новите мерки. Според данни на ЕК това може да намали общите загуби в ЕС от измами с ДДС до около 11 млрд. евро годишно.

Освен това платформи за краткосрочно отдаване под наем, като Airbnb и Booking.com ще бъдат задължени да събират ДДС, когато доставчиците на услуги, каквито са хотелите, собствениците на места за настаняване или собствениците на малък бизнес, не го правят.

Друга предложена реформа предвижда предприятията да бъдат задължени да се регистрират по ДДС само в една страна от ЕС, за да търгуват в общото европейско пространство. Това е, за да се помогне на малките фирми да се справят по-успешно с административните си разходи. Комисията изчислява, че това може да спести на фирмите 8,7 милиарда евро за период от 10 години.

Предстои Европейският парламент и страните от ЕС да разгледат предложенията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още