IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можеше ли сагата със Сам-Банкман Фрийд да се разиграе без криптоелемента?

Престъплението, в което е обвинен, е старомодно и неговите предполагаеми мотиви са стари колкото човешката природа

14:20 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Други „уникални аспекти“ на криптовалутите, които Райнърс би могъл да вземе предвид, са социалните – каквато е нормата вътрешни хора да взимат дял от проекта, който пускат. Банкман-Фрийд например на практика е контролирал дистрибуцията на токена на неговата криптоборса FTT, който е използвал за отписване на заеми и използването до краен предел на хедж фонда си Alameda Research.

По същия начин криптокултурата не просто позволява извършването на престъпления, но и ги насърчава. Кражбите са очаквани, а хакерските атаки са цената за правенето на бизнес. Знае се, че лошите актьори са разумна цена за постигането на финансова неприкосновеност и суверенитет. Често хората прегръщат това чувство за беззаконие, идеята, че тази част от живота им няма да бъде надзиравана от никого, наред със съпътстващите това отговорности.

Банкман-Фрийд заложи на всичко това, когато градеше империята си, както и, може би, на най-фундаменталното „меме“ в криптосредите: всичко може да има стойност, ако достатъчно хора кажат, че е така. Наречете тази сила FOMO (от англ., fear of missing out – страх да не се пропусне възможност, бел. ред.), спекулация или покачване на цената при фиксиран брой активи, но това е основната причина криптоцените да се движат нагоре (когато го правят) и понякога нелепи NFT проекти да имат каквато и да е било стойност.

Тази машина за колективни мечти е причината в даден момент да има толкова много криптоактьори като СБФ, които артикулират желанията, нуждите и, да, илюзиите на тълпата – достатъчно убедително, за да се привлече следващият глупак, докато в същото време уверяват хората, че са на страната на умните пари.

Всичко това може да звучи като относително негативно представяне на криптовалутите и заобикалящата ги общност. Но, отново, нищо от това не принадлежи ексклузивно на криптосектора. Технологичните иновации в блокчейна са като технологичните иновации навсякъде другаде и изискват човешки фактор за направата на добро или зло.

Това е урок, с който човечеството се сблъсква отново и отново, и отново, докато развива нови инструменти. Пластмасата замърсява реките, но запазва храната. Разделянето на атома може да носи електричество на домовете ни и да изравнява със земята градове.

Престъплението, в което е обвинен Сам Банкман-Фрийд, е старомодно и неговите предполагаеми мотиви са стари колкото човешката природа. Криптовалутите са били инструментът на неговата алчност, но не и причината ѝ. Той е човек, израснал чувайки – буквално – че действията нямат последици. Така че формата на неговата безразсъдна амбиция би могъл да бъде всичко: изкуствен интелект, търговия на базата на количествени анализи и т.н. – стига да е бързорастяща индустрия, която да му позволява да прави и дарява колкото се може повече пари.

Има реална икономическа цена от срива на империята на Банкман-Фрийд. Общата пазарна капитализация на криптосектора изтри около 1,9 млрд. долара, откакто FTX обяви фалит. Но заплетената корпоративна мрежа на FTX и връзките на СБФ в индустрията означаваха, че борсата далеч не е единствената фирма, която ще претърпи крах. Регулаторният попътен вятър замря отчасти заради покварените опити на СБФ да си купува благоразположение.

И все пак, колкото и подходящ пример да е Банкман-Фрийд за всичко развалено в криптосектора, той е слаба изкупителна жертва за проблемите в индустрията. Криптовалутите са изправени на съдебната скамейка редом до Банкман-Фрийд, но истинското престъпление ще е, ако най-верните почитатели пропуснат възможността да погледнат себе си. За да не се появи нов Банкман-Фрийд със свой възход и падение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още