IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън готви нова порция критики срещу криптосектора

Индустрията носи рискове за финансовата система, се очаква да каже тя

11:04 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP
Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Американският министър на финансите Джанет Йелън вероятно ще заяви пред Конгреса, че криптоиндустрията носи рискове за финансовата система, включително и заплахата от стейбълкойните, масовите тегления от криптоплатформи и волатилните цени. Това става ясно от предварително публикуван откъс от предстоящото ѝ изслушване във вторник, съобщава CoinDesk.

Йелън трябва да застане пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите, за да даде актуална информация за работата на Надзорния съвет за финансова стабилност – група от ръководители на финансови агенции, която тя председателства. Съветът, чиято задача е да предотвратява бъдещи финансови кризи, е обърнал специално внимание на крипторисковете през последните години, поставяйки ги сред водещите категории потенциални поводи за притеснение.

„Съветът е фокусиран върху дигиталните активи и свързаните рискове като масови тегления от платформи за криптоактиви и стейбълкойни, потенциални слабости заради ценова волатилност на криптоактиви и разпространението на платформи, които не са в съответствие с приложимите закони и регулации“, се казва в подготвеното изявление, публикувано на сайта на Камарата.

Йелън посочва също, че ще продължи да работи с Конгреса върху законодателство за криптовалутите.

„Трябва да бъдат въведени приложими правила и регулации и Конгресът трябва да приеме закони, за да осигури регулирането на стейбълкойните и на спот пазара на криптоактиви, които не са ценни книжа“, посочва още финансовият министър.

Краткият коментар, публикуван по-рано, не предвижда нови инициативи, но самият факт, че дигиталните активи присъстват като ключова тема означава, че криптосекторът остава в зоната на финансовите притеснения за правителството.

Сред изброените области на продължаваща работа на съвета са още рисковете от банковия и небанковия сектор, свързани с климата рискове за финансовата стабилност, рисковете за киберсигурността и изкуствения интелект при финансовите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още