IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors и LG Energy Solution ще строят четвърти завод за батерийни клетки в САЩ

Инвестицията се оценява на над 2 млрд. долара

12:42 | 19.08.22 г.
Производствена линия, на която се сглобяват автомобили GMC Hummer в завод на GM в Детройт, Мичиган. Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Производствена линия, на която се сглобяват автомобили GMC Hummer в завод на GM в Детройт, Мичиган. Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

General Motors Co. и LG Energy Solution планират да изградят четвърти завод за батерийни клетки в Индиана, САЩ, съобщава Ройтерс, цитирайки говорител на съвместното предприятие на двете компании.

Ultium Cells LLC обмисля да инвестира в ново производствено съоръжение, която може да бъде разположено в Ню Карлайл, Индиана, споделя говорител на предприятието, добавяйки, че съвместният бизнес е подал заявление за данъчни облекчение, което се надява да бъде одобрено по-късно този месец.

Производството в първия американски завод за батерийни клетки на Ultium в Уорън, Охайо, трябва да започне по-късно този месец. Компаниите обявиха, че ще изградят завода срещу 2,3 млрд. долара през 2019 г.

Четвъртият завод на съвместното предприятие се очаква да наподобява другите три, като инвестицията в него надхвърля 2 млрд. долара, споделя източник, запознат с темата.

През януари GM и LG обявиха инвестиция от 2,6 млрд. долара за изграждане на нов завод за батерийни клетки в Лансинг, Мичиган, който трябва да отвори врати в края на 2024 г. Тогава американският автомобилен концерн заяви, че ще вложи 4 млрд. долара за основен ремонт и разширяване на своя монтажен завод близо до Детройт, за да го пригоди за изграждане на електрически пикапи.

Междувременно GM и LG Energy изграждат завод на стойност 2,3 млрд. долара в Спринг Хил, Тенеси, който трябва да бъде завършен до края на 2023 г.

Миналия месец Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че ще отпусне на Ultium 2,5 млрд. долара за подпомагане на финансирането на изграждането на заводи за производство на батерийни клетки в Охайо, Тенеси и Мичиган.

По това време GM заяви, че е сключил споразумения с LG Chem Ltd. и Livent Corp. за осигуряване на доставките на ключови суровини, използвани в производството на батерии за електрически превозни средства. Автомобилният производител добави, че е напът да постигне целта си да произвежда 1 милион електромобила годишно в Северна Америка до края на 2025 г.

През май Stellantis NV  и Samsung SDI заявиха, че ще инвестират повече от 2,5 млрд. долара за изграждане на нов съвместен завод за батерии в Кокомо, Индиана.

Законът за овладяване на инфлацията (IRA), подписан във вторник от президента Джо Байдън, налага нови правила за снабдяване с компоненти за батерии и жизненоважни минерали за електрически превозни средства, които влизат в сила от 1 януари.

Байдън иска електромобилите да представляват половината от цялото производство на автомобили в САЩ до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още