IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors възстановява изплащането на тримесечен дивидент

Компанията се позова на отшумяващите проблеми при производството и веригите на доставки

17:19 | 19.08.22 г.
Главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара. Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. обяви, че ще възстанови изплащането на тримесечни дивиденти, което предполага, че американският автомобилен производител е уверен, че е оставил зад гърба си най-големите рискове около пандемията от коронавирус и икономическата турбулентност от последните няколко месеца, съобщава Ройтерс.

Автомобилният производител спря изплащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции през април 2020 г., след като разпространението на коронавируса засегна продажбите и повлия на производството, принуждавайки компанията да пести пари по време на кризата.

Първият дивидент, в размер на 9 цента на акция върху обикновените книжа на компанията, ще бъде изплатен на 15 септември 2022 г., изтъкват от GM.

Главният изпълнителен директор на концерна Мари Бара се позова на успешните операции по отношение на електрическата мобилност и плановете за изграждане на местна мрежа от фабрики за батерии, добавяйки, че „напредъкът по тези ключови стратегически инициативи подобрява способността ни да предвиждаме бъдещето и засилва доверието в нашите финансови способности, като същевременно връщаме капитал на акционерите“.

Американският съперник на GM Ford Motor Co. заяви през юли, че ще възстанови размера на дивидента до предпандемично ниво от 15 цента на акция.

От началото на годината книжата на GM са изгубили 33% от стойността си, въпреки че компанията се придържа към своите оптимистични прогнози за печалбата и заяви пред инвеститорите миналия месец, че прекъсванията в производството, породени от недостига на полупроводници, отшумяват.

Миналата година концернът засили плановете си за инвестиции в електрическа мобилност до 35 млрд. долара с хоризонт до 2025 г., тъй като се стреми да настигне лидера в сегмента Tesla Inc.

Междувременно GM каза, че ще възобнови опортюнистичното обратно изкупуване на акции, добавяйки, че бордът е увеличил капацитета по съществуващата програма за обратно изкупуване на обикновени акции на компанията до 5,0 млрд. долара от 3,3 млрд. долара, оставащи преди това по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още