IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската автоиндустрия предупреди, че скъпата електроенергия може да задуши производството

Британските цени на едро на газ и електроенергия са близо до рекордни нива

10:29 | 25.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителите на автомобили във Великобритания предупреждават, че растящите цени на енергията застрашават крехкото възстановяване на производството на автомобили, съобщава Bloomberg.

Макар че производството се е увеличило с 8,6% миналия месец до 58 043 автомобила след преодоляване на някои от ограниченията в снабдителните вериги, това все още е с 50% под предпандемичните нива, съобщи Обществото на производителите и търговците на автомобили в четвъртък. Миналият юли бе най-лошият за индустрията от над 6 десетилетия. Производство на автоиндустрията във Великобритания Производство на автоиндустрията във Великобритания

Британските цени на едро на газ и електроенергия са близо до рекордни нива, а фючърсите върху газа в момента са нива около 10 пъти по-високи от нормални за това време на годината – развитие, което организацията нарече „тревожно“. Пазарът е разтърсен от намаляването на доставките на газ от Русия за континентална Европа и от опасенията за недостиг през зимата.

„Ако искаме да привлечем така необходимите инвестиции, за да задвижим производството на превозни средства с нулеви емисии, са нужни спешни действия за смекчаване на тези разходи, за да стане Обединеното кралство по-конкурентно за производство“, казва Майк Хоус, главен изпълнителен директор на организацията, в изявление. „Това трябва да е приоритет на следващия министър-председател, иначе ще изостанем още повече от световните ни конкуренти, рискувайки работни места и икономически растеж“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още