IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Remy Cointreau поевтиняха след достигнат пик в продажбите на алкохол

За цялата 2022/23 финансова година се очаква отново силен ръст на органичните продажби и подобряващи се оперативни маржове

17:30 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Remy Cointreau поевтиняха с почти 7% във вторник, след като производителят на премиум напитки обяви, че ръстът на продажбите и печалбата ще се забави след силно първо полугодие, тъй като тенденциите в потреблението се връщат към нормалното след две „изключителни“ години, съобщава Ройтерс.

Внимателните перспективи на групата засенчиха по-добрия от очакваното ръст от 16,2% на продажбите за второто тримесечие, подкрепени от възстановяване на търсенето на най-скъпите му марки коняк в Китай по време на фестивала миналия месец.

Производителят на коняка Remy Martin и ликьора Cointreau потвърди, че за цялата 2022/23 финансова година очаква пореден силен ръст на органичните продажби и подобряващи се оперативни маржове, подкрепени от строгия контрол на разходите, с който да смекчи инфлационния натиск.

Рано сутринта акциите на Remy Cointreau поевтиняха със 7,6% до 152,10 евро.

„Продажбите за второто тримесечие на Remy Cointreau са стабилни, а валутните курсове много положителни, но перспективите за второто тримесечие са предпазливи“, казват анализатори на Bernstein в коментар.

Продажбите на коняк са се увеличили с 15,6% до 345,9 млн. евро, отразявайки двуцифрения растеж на продажбите в Китай благодарение на фестивал миналия месец и въпреки ограниченията около Covid. Запасите от коняк са били много ниски в края на септември в Китай, казва групата.

Фискалната година на Remy Cointreau започва на 1 април и приключва на 31 март.

Акциите на Remy са надолу с 23% тази година след ръст от 40% през миналата .

Пандемията ускори дългосрочния тласък на Remy Cointreau към скъпи напитки, за да се увеличат маржовете на печалба, ускорявайки фокуса си върху премиум напитки, коктейли и електронна търговия, тъй като хората пият по-скъпи напитки у дома.

„Идеално позиционирана, за да се възползва от новите тенденции в потреблението и подкрепена от напредъка ѝ в изпълнението на стратегическия ѝ план, Remy Cointreau гледа към 2022/23 г. с увереност“, казва компанията в изявление.

За цялата година Remy прогнозира положителен валутен ефект с продажби за 110-120 млн. евро спрямо прогнозирани 90-100 млн. евро по-рано, както и текуща оперативна печалба за 55-60 млн. евро спрямо 50-60 млн. евро в предишните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още