IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани на популярни личности да рекламират някои продукти и услуги

Директива на Си Дзинпин предупреждава младите за "придирчивия им начин на живот и самодоволното отношение"

09:38 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските популярни лица получават забрана да рекламират серия от здравни и образователни услуги, сигнализирайки нова фаза в кампанията на президента Си Дзинпин за реформа на корпоративния и социален небосклон на страната, съобщава Financial Times.

Правилата, които забраняват на артисти и влиятелни лица да подкрепят продукти чрез социални медии, телевизионни реклами, стрийминг на живо и интервюта, ще ограничат доходоносния свят на звездна подкрепа.

Частно обучение и здравословни храни, както и тютюневи изделия, здравеопазване и медицинско оборудване са сред таргетираните индустрии, се посочва в известие, издадено от водещия пазарен регулатор на Пекин – Държавната администрация за пазарни регулации, заедно с шест други държавни агенции.

„Знаменитостите трябва съзнателно да практикуват основните социалистически ценности в своите рекламни дейности“, се казва в правилата. „Дейностите трябва да са в съответствие със социалния морал и традиционните добродетели“.

От края на 2020 г. Си Дзинпин започна широки репресии срещу китайските компании, включително технологичната и развлекателната индустрии, както и срещу богатите бизнесмени.

Последното ограничаване бе обявено, докато китайският президент засилва стремежа си да реформира социалните ценности и младежката култура на най-населената страна в света под лозунга „общ просперитет“.

Си Дзинпин циментира контрола си с безпрецедентен трети мандат като лидер на страната на конгреса на Китайската комунистическа партия в Пекин миналия месец.

Анализатори и инвеститори се тревожат, че докато лидерът на Китай се впуска в това, което нарича „нова епоха“, партията ще затегне контрола си над обществото и икономиката.

В силно символично посещение до канала Хунци в централната провинция Хенан миналата седмица, Си Дзинпин предупреди, че по-младото поколение трябва да „се откаже от придирчивия си начин на живот и самодоволното си отношение“.

Новите правила следват години на национални скандали и обществено недоволство, включващо подвеждащи рекламирани от известни личности здравни услуги и продукти за управление на богатството, както и платформи за взаимно кредитиране.

Местните медии отдавна критикуват слабия регулаторен надзор, особено от Националната администрация за медицински продукти – китайската агенция за одобрение на лекарства, която е част от Държавната администрация за пазарни регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още