IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос обеща да дари по-голямата част от богатството си 

Милиардерът и приятелката му Лорън Санчес обявиха отпускането на 100 млн. долара на Доли Партън

15:35 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg

Основателят на Amazon Джеф Безос планира да раздаде по-голямата част от нетното си състояние от 124 млрд. долара през живота си, като в ексклузивно интервю за CNN заяви, че ще посвети по-голямата част от богатството си на борбата с изменението на климата и на подкрепата за хора, които могат да обединят човечеството в условията на дълбоки социални и политически разделения. 

Макар че обещанието на Безос не беше конкретизирано, той за първи път обявява, че планира да раздаде по-голямата част от парите си. Критици упрекваха Безос, че не е подписал т. нар. Giving Pledge - обещание на стотици от най-богатите хора в света да дарят по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи.

В интервю за CNN, дадено в събота в дома му във Вашингтон, Безос, заедно с партньорката си журналистката Лорън Санчес, заяви, че двойката „изгражда капацитет, за да може да раздава тези пари“.

Запитан директно от CNN дали възнамерява да дари по-голямата част от богатството си в рамките на живота си, Безос отговори: „Да, смятам".

Безос заяви, че двамата със Санчес са се съгласили да дадат първото си интервю заедно, откакто започнаха да се срещат през 2019 г., за да помогнат да се освети наградата Courage and Civility Award на Безос, която тази година беше връчена на музикантката Доли Партън.

20-минутното интервю с Безос и Санчес обхваща широк спектър от теми - от възгледите на Безос за политическия диалог и възможната икономическа рецесия до плана на Санчес да посети космоса с изцяло женски екипаж и размислите ѝ за процъфтяващото бизнес партньорство с Безос.

Тези работни взаимоотношения бяха демонстрирани в събота, когато Безос и Санчес обявиха отпускането на 100 милиона долара на Партън като част от наградата ѝ за смелост и гражданска позиция. Това е третата подобна награда след подобни субсидии за готвача Хосе Андрес, който е похарчил част от парите за приготвяне на храна за украинци, и за защитника на климата и сътрудник на CNN Ван Джоунс.

„Когато си помислите за Доли“, казва Санчес в интервюто, „вижте, всички се усмихват, нали? Тя просто сияе от светлина. И всичко, което тя иска да прави, е да внася светлина в света на другите хора. И така, не бихме могли да измислим по-добър човек от Доли и знаем, че тя ще направи невероятни неща с наградата“. 

Безос каза, че основната линия, свързваща получателите на Courage and Civility Award, е способността им да обединяват много хора за решаване на големи предизвикателства. „Просто се чувствам поласкан, че мога да бъда част от това, което те правят за този свят", каза Безос пред CNN.

Най-голямото предизвикателство за двойката обаче може да се окаже намирането на начин за разпределяне на огромното състояние на Безос. Милиардерът отказва да посочи конкретен процент или да предостави конкретни подробности за това къде вероятно ще бъде похарчено то.

Въпреки че е четвъртият по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index, Безос се въздържа да определи целева сума, която да раздаде през живота си.

Безос е раздал 10 млрд. долара за 10 години, или около 8% от сегашното си състояние, за Bezos Earth Fund, чийто съпредседател е Санчес. Сред приоритетите на фонда са намаляване на въглеродния отпечатък на цимента и стоманата за строителството; принуждаване на финансовите регулатори да отчитат рисковете, свързани с климата; усъвършенстване на технологиите за събиране на данни и картографиране с цел наблюдение на въглеродните емисии; и изграждане на естествени, растителни консуматори на въглерод в голям мащаб.

Въпреки че Безос вече е изпълнителен председател на Amazon, а не неин главен изпълнителен директор - той се оттегли от тази позиция през 2021 г. - той все още участва в екологичния път на компанията. Amazon е една от повече от 300-те компании, които са поели ангажимент да намалят въглеродния си отпечатък до 2040 г. в съответствие с принципите на Парижкото споразумение за климата, каза Безос, въпреки че въглеродният отпечатък на Amazon е нараснал с 18% през 2021 г., което отразява бума на електронната търговия, предизвикан от пандемията. Преценката на Amazon за собственото ѝ въздействие върху климата отразява нейното огромно влияние върху всичко - от дебатите за синдикатите до антитръстовата политика, където компанията привлича огромно внимание от страна на регулатори, законодатели и групи на гражданското общество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още