IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос е напът да загуби 23 млрд. долара

Ако това стане в петък, сумата ще е петата по големина еднодневна загуба в историята

11:59 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Robert Perry/EPA/Bloomberg
Снимка: Robert Perry/EPA/Bloomberg

Джеф Безос е напът да загуби до 23 млрд. долара от състоянието си, след като компанията му Amazon.com Inc. направи прогноза за мудни продажби през празничния сезон. Това срина цената на акциите в следборсовата търговия на Wall Street в четвъртък.

Книжата поевтиняха с до 21% след приключването на редовната търговия. Ако този спад продължи и през петъчната сесия, загубеното състояние на Безос ще е петото по големина за един ден в историята, показват данни на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Ако спадът се задържи, 58-годишният Безос ще има състояние от 111 млрд. долара, показват данните от индекса на Bloomberg – почти половината от пика на 214-те млрд. долара от юли 2021 г. Състоянието на милиардера се срина с 58 млрд. долара тази година до края на сесията в четвъртък на фона на по-широкото поевтиняване на технологичните акции, което натежа и върху представянето на Amazon.

От включените най-богати хора в индекса на Bloomberg само Марк Зукърбърг, основателят на криптоборсата Binance Чанпън Джао и Илон Мъск са понесли по-голям удар, въпреки че това би могло да се промени до края на седмицата.

Прогнозата на най-големия търговец на дребно в света за последното тримесечие на годината не можа да отговори на очакванията на анализаторите, като Amazon очаква ефектите от инфлацията, растящите разходи за горива и слабото търсене да продължат. Онлайн магазинът също така усеща последствията и от завръщането на купувачите във физическите магазини и предпандемичните си потребителски навици.

Книжата на компанията поевтиняват с около 33% от началото на годината до четвъртък. Безос притежава около 996 млн. акции на Amazon, става ясно от борсови документи от август.

Бившата съпруга на Безос Макензи Скот, с която се разведе през 2019 г., ще загуби около 7 млрд. долара от нетното си състояние, което възлиза на 26,8 млрд. долара към четвъртък. Тя притежава над 293 млн. акции на Amazon, става ясно на база анализ на данни от компанията за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още