IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в света са станали с 852 млрд. долара по-богати през първото полугодие

Това е най-добрият шестмесечен период за милиардерите от втората половина на 2020 г. насам

18:42 | 03.07.23 г. 2
Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg LP
Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg LP

500-те най-богати хора в света са добавили 852 млрд. долара към богатството си през първото полугодие на 2023 г., сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Всеки член на индекса е натрупал средно 14 млн. долара дневно през последните шест месеца, сочат данните. Това е най-доброто полугодие за милиардерите от втората половина на 2020 г., когато икономиката се възстанови от породения от COVID срив.

Ръстовете съвпадат с рали на широкия фондов пазар, след като инвеститорите се отърсиха от последиците от повишаването на лихвите от централните банки, продължаващата война в Украйна и кризата в регионалните банки. S&P 500 нарасна с 16%, а Nasdaq 100 се повиши с 39 на сто и записа най-доброто си полугодие в историята, след като манията на инвеститорите към изкуствения интелект подкрепи технологичните акции.

Докато Илон Мъск и Марк Зукърбърг се закачат с насрочването на двубой в клетка, главният изпълнителен директор на Tesla оглавява индекса в доларови изражения. Мъск, който е най-богатият човек в света, е добавил 96,6 млрд. долара към нетното си богатство тази година до 30 юни, а главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг е заработил 58,9 млрд. долара.

Нетното състояние на Мъск е нараснало най-много през първото полугодие. Графика: Bloomberg LP Нетното състояние на Мъск е нараснало най-много през първото полугодие. Графика: Bloomberg LP

Нетното богатство на Гаутам Адани е отбелязало най-големия си спад в шестмесечния период със загуба на 60,2 млрд. долара. Адани, който е президент на Adani Group, е отбелязал и най-голямата еднодневна загуба от милиардерите в индекса, като е отписал около 20,8 млрд. долара на 27 януари, след като продавачът на късо Hindenburg Research обвини конгломерата му във фалшиво счетоводство и борсови манипулации. Адани отхвърли твърденията.

Адани е начело по загуби през първото полугодие. Графика: Bloomberg LP Адани е начело по загуби през първото полугодие. Графика: Bloomberg LP

Hindenburg, основана от Нейт Андерсън, е станала причина за спада на нетното богатство и на още един милиардер – Карл Айкън. Неговата Icahn Enterprises е записала най-големия си еднодневен спад, след като Hindenburg разкри, че акциите на компанията са значително надценени спрямо притежанията ѝ. Нетното богатство на Айкън е намаляло с 13,4 млрд. долара, или 57%, най-големия процентен спад сред членовете на Индекса на милиардерите на Bloomberg за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
А миналата година загубите, особено при технологичните, броите ли ги? Или си избирате един период, който са се връзва със статията и хоп-новина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 10 месеца
това е защото са работили много и без отпуска.. плюс това са около милиард пъти по продуктивни от обикновенния Джо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още