IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашата чаша кафе може да поевтинее чак следващата година

Компаниите за изпичане на кафе ще могат да предлагат кофеиновата напитка на по-ниска цена, едва когато изчерпат запасите си от 2022 г.

12:16 | 07.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребителите могат да очакват по-евтина чаша кафе от следващата година, заяви един от водещите производители в света пред Bloomberg.

Цената на едро на кафените зърна Арабика се понижи през последните месеци, след като миналата година достигна най-високото си ниво от повече от десетилетие, но потребителите все още плащат висока цена, за да получат своята чаша кафе. Това се дължи на факта, че компаниите преработват запасите от зърна, които са купили през 2022 г., а и също така се приспособяват към по-високите разходи за опаковане и електроенергия.

Според италианската компания за кафе Luigi Lavazza SpA през следващата година разликата между спада на пазарните цени и това, което потребителите в крайна сметка плащат, трябва да започне да се топи.

„Купихме много кафе през 2022 г. и все още имаме от него в складовете си", заяви в интервю Джузепе Лаваца, председател на компанията. „Трябва да продадем кафето на цената, на която сме го купили през 2022 г. През 2024 г. ще имаме възможност да предложим повече отстъпки и да сме по-гъвкави при ценообразуването“, добави той.

Компаниите за изпичане на кафе работят в трудна среда с по-високи лихви и криза с разходите за живот, заплашваща да намали потреблението. Ако по-ниските разходи могат да бъдат предадени нататък по веригата, това би могло да помогне за спасяването на отслабващото търсене.

Лаваца заяви, че според него „рецесията не е малко вероятна“, а и вече има реални признаци, че потребителите в Обединеното кралство намаляват разходите си заради ръста на цените.

„Понастоящем ситуацията все още е силно чувствителна. Геополитическият контекст е изключително сериозен, пазарите все още са нестабилни, балансите са несигурни“, коментира той.

Възстановяването на производството на кафе в Бразилия натежа върху цената на фючърсите върху зърната Арабика. Това, заедно с отслабването на долара, спомогна за намаляване на инфлационния натиск върху компаниите за изпичане. В същото време те се сблъскват с рекордно високите цени на сорта Робустата, тъй като силното търсене на по-евтините зърна затяга предлагането. Лаваца очаква, че Робустата ще поевтинее по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още